Στη μείωση της ορμόνης τεστοστερόνη φαίνεται πως συμβάλλει και η παχυσαρκία των αντρών όπως και άλλες αρρώστιες, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης. Η αύξηση του σωματικού βάρους φαίνεται πως συνδέεται μη την ταχύτερη μείωση των επιπέδων της ορμόνης αυτής που ελαττώνεται κατά το πέρασμα των χρόνων.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές αν και η μείωση της τεστοστερόνης είναι επακόλουθο της γήρανσης, η γρήγορη μείωσή της δεν μπορεί να θεωρηθεί αναπόφευκτη. Η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης των αντρών, μπορεί να θεωρηθεί ότι συνοδεύεται από μείωση της οστικής και μυϊκής μάζας, διαβήτη, και σεξουαλική δυσλειτουργία, σύμφωνα με τοn Thomas Travison του ‘New England Research Institute in Watertown’ στη Μασαχουσέτη, του οποίου η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Clinical endocrinology and Metavolism.’

Ο παραπάνω ερευνητής και η ομάδα του αποφάσισε να ερευνήσει το κατά πόσο η μείωση της τεστοστερόνης συνδέεται με το πέρασμα των χρόνων και κατά πόσο οφείλεται σε παράγοντες που σχετίζονται με αλλαγές στην υγεία και στον τρόπο ζωής των αντρών.

Οι ερευνητές εξέτασαν 1.667 άντρες ηλικίας 40 έως 47 ετών κατά το διάστημα 1987 έως 1989 και από το 2002 έως το 2004. Για τη συνολική περίοδο κατάφεραν να βρουν στοιχεία από 589 άντρες του δείγματος, ποσοστό 35%.

Μεγαλύτερη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης σημείωσαν οι άντρες που κατά τη διάρκεια της έρευνας εμφάνισαν χρόνια ασθένεια, έχασαν τη σύζυγό τους , αυτοί που διέκοψαν το κάπνισμα και όσοι ακολουθούσαν αγωγή με τουλάχιστον έξι φάρμακα.

Αύξηση του σωματικού βάρους-κατά 5 μονάδες στο Δείκτη Μάζας Σώματος- προκάλεσε μείωση της τεστοστερόνης ίση με τη μείωση που προκαλεί η αύξηση της ηλικίας κατά 10 έτη τουλάχιστον.

Κατά μέσον όρο οι άντρες παρουσίασαν μείωση της τεστοστερόνης κατά 14,5% για κάθε δεκαετία ζωής και μείωση κατά 27% της ελεύθερης τεστοστερόνης. Όμως από υποσύνολο εντελώς υγιών αντρών η μείωση ήταν αντίστοιχα 10,5% και 22,8%.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με τους ερευνητές, σημαντικό ποσοστό μείωσης της ορμόνης οφείλεται σε αλλαγές στην κατάσταση της υγείας των αντρών.

Οι ερευνητές θεωρούν πως είναι πιθανόν η μείωση της τεστοστερόνης που σχετίζεται με το πέρασμα των χρόνων, να μπορεί να επιβραδυνθεί με καλύτερη ρύθμιση των παραγόντων υγείας και τρόπου ζωής.

Πηγές:
‘Clinical endocrinology and Metavolism.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]