Οι έφηβοι που βρίσκονται σε δίαιτα για να χάσουν περιττό βάρος είναι περισσότερο πιθανό να παραλείπουν το πρωινό γεύμα και να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

Το γεγονός αυτό εξηγεί μερικώς το γιατί τελικά παχαίνουν πιο πολύ από τους συνομήλικους τους που δεν ακολουθούν κάποια δίαιτα. Οι συγγραφείς της νέας έρευνας ήθελαν να ανακαλύψουν τις αιτίες που, όπως έδειξαν προηγούμενες έρευνες, οδηγούν τους νέους που υποβάλλονται σε δίαιτα στη συσσώρευση περιττών κιλών μακροπρόθεσμα.

Οι αιτίες δεν ανακαλύφθηκαν πλήρως από τη συγκεκριμένη έρευνα. Όπως δήλωσε η Dr.Dianne Neumark- Sztainer, του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, είναι πιθανό οι άνθρωποι που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν περιττά κιλά να είναι αυτοί που ακολουθούν κάποια δίαιτα.

Η έρευνα έδειξε ότι η δίαιτα είναι ένα προσωρινό μέτρο το οποίο οι έφηβοι προτιμούν από την υιοθέτηση άλλων μέσων όπως η πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατροφή και η τακτική άσκηση.

Η ερευνήτρια θέλει να αποθαρρύνει τους έφηβους από την επιδίωξη αδυνατίσματος μέσω δίαιτας καθώς ανακάλυψε ότι οι έφηβοι που επιλέγουν τη δίαιτα τη συνδυάζουν με άλλες βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η νηστεία και η παράλειψη γευμάτων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ‘American Dietetic Association’ και διενεργήθηκε σε 2.516 νέους το 1999 και 5 χρόνια αργότερα. Ποσοστό 56% των κοριτσιών δήλωσε ότι είχε υποβληθεί σε δίαιτα στο παρελθόν ενώ στα αγόρια το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε στο 25%.

Πέντε χρόνια αργότερα οι έφηβες της έρευνας ήταν πιθανότερο να παραλείπουν το πρωινό τους γεύμα και να τρώνε μεγάλες ποσότητες σε άλλες στιγμές, ενώ είχαν παρουσιάσει αύξηση στο Δείκτη Μάζας Σώματος σε σχέση με όσες δεν είχαν κάνει δίαιτα.

Τα αγόρια επίσης παρουσίαζαν αύξηση βάρους, παρέλειπαν το πρωινό γεύμα και δεν γυμνάζονταν αρκετά.

Όπως πιστεύει η συγγραφέας της έρευνας, τα παιδιά που υποβάλλονται σε δίαιτα κινδυνεύουν να αναπτύξουν βλαβερές συμπεριφορές σε σχέση με τις διατροφικές τους συνήθειες και τη στάση τους απέναντι στην άσκηση.

Η ερευνήτρια καταλήγει ότι σε μια εποχή που όλοι ασχολούνται με το θέμα της εμφάνισης και των περιττών κιλών οι γονείς θα πρέπει να κατευθύνουν τα παιδιά τους μακριά από τις δίαιτες και προς πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες καθώς και στη γυμναστική, ώστε να πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Πηγές:
‘American Dietetic Association’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoVID: Βασική ανοσία μετά από τρεις εμβολιασμούς
Αντισώματα κατά του δηλητηρίου της μαύρης χήρας
Το πρώτο ποντίκι με πλήρως λειτουργικό ανθρώπινο ανοσοποιητικό [μελέτη]