Στους ανθρώπους που προσβάλλονται από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και τους χορηγείται άμεσα το θρομβολυτικό rtPA, παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα στην ανάρρωση οι άντρες, σε σχέση με τις γυναίκες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

Ωστόσο, περισσότεροι άντρες από γυναίκες πεθαίνουν από εγκεφαλικά επεισόδια.

Σύμφωνα με τον Dr. Mitchell Elkind, του ιατρικού κέντρου του Πανεπιστημίου του Columbia, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η λειτουργικότητα των γυναικών αποκαθίσταται δυσκολότερα από των αντρών. Ωστόσο, η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η διαφορά μεταξύ των δυο φύλων , όσον αφορά την ανάρρωση ,παραμένει και μετά τη χορήγηση του rtPA.

Ο στόχος μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι να χορηγηθεί μέσα στις τρεις πρώτες ώρες ένα θρομβολυτικό φάρμακο στον ασθενή ώστε να αποκατασταθεί η ροή του αίματος στον εγκέφαλο πριν δημιουργηθεί σημαντική ζημιά σε αυτόν.

Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology’, έλαβαν μέρος 333 ασθενείς οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με αγωγή rtPA τρεις ώρες μετά την έναρξη του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τρεις μήνες μετά το επεισόδιο, 47% των αντρών παρουσίαζαν καλή λειτουργικότητα σε σύγκριση με ποσοστό 30% των γυναικών. Λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες που ενδεχομένως θα επηρέαζαν το αποτέλεσμα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η ανάρρωση των αντρών έναντι των γυναικών ήταν τριπλάσια.

Ωστόσο, ποσοστό 55% των αντρών ήταν λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν μετά από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως δήλωσε ο Dr.Elkind, είναι πιθανό να οφείλεται σε βιολογικές αιτίες η διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών στην ανάρρωση μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ είναι ενδεχόμενο να υπάρχουν στο αίμα των γυναικών υψηλότερα επίπεδα ορισμένων ουσιών, όπως έχει παρατηρηθεί στις καρδιακές ασθένειες.

Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο Dr. Elkind, η μελέτη δεν υποδεικνύει ότι η αγωγή με rtPA θα πρέπει να αποφεύγεται στις γυναίκες.

Πηγές:
‘Neurology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD