‘Ιντερνετισμός’ και παχυσαρκία αποτελούν τις δύο σύγχρονες ασθένειες που μαστίζουν τα παιδιά και τους εφήβους. Σε αυτά και σε άλλα ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τα παιδιά θα γίνει αναφορά στο 3ο Παιδιατρικό Παιδοπνευμονολογικό Συνέδριο, που πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 11 Σεπτεμβρίου στα Ιωάννινα.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, επικ. Καθηγητής Παιδοπνευμονολογίας κ. Χάρης Κατσαρδής, αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης από ‘Ιντερνετισμό’ 68 παιδιά προεφηβικής ηλικίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011, υπάρχουν τόσα περιστατικά παιδιών όσα σχεδόν ολόκληρο το 2010.
Τα παιδιά που πάσχουν από την ασθένεια αυτή ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα και χάνουν την επαφή με την ζωή. Τα περιστατικά κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας στους εφήβους κυρίως, όπου η συμμετοχή του ‘Ιντερνετισμού’ είναι σημαντική, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Η παχυσαρκία είναι μια άλλη ασθένεια που πλήττει τα ελληνόπουλα. Μάλιστα μέχρι την ηλικία των 7 ετών δεν κάνει διακρίσεις και αφορά εξίσου τα αγόρια και τα κορίτσια.
Σε πανελλήνια μελέτη που έγινε, ένα στα τέσσερα παιδιά στην ηλικία των 7 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.
Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής κυρία Χ.Μπακούλα, τα δεδομένα αλλάζουν στην εφηβεία, όπου μόνον ένα στα τέσσερα κορίτσια είναι παχύσαρκο, ενώ στα αγόρια παραμένουν τα μισά.
Το παιδικό άσθμα είναι ένα άλλο μείζον θέμα που θα απασχολήσει τους συνέδρους. Σύμφωνα με τον κ.Κατσαρδή, παρά το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν στη θεραπευτική φαρέτρα πλήθος αποτελεσματικών φαρμάκων, σε ποσοστό 60% το άσθμα ελέγχεται πλημμελώς.
Το γεγονός ότι το άσθμα ταλαιπωρεί το 15-20% των παιδιών δείχνει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα.
Σημαντικό κεφάλαιο του συνεδρίου αποτελεί το θέμα των αλλεργιών στα φάρμακα. Οι γιατροί επικεντρώνονται στις προσπάθειες για να βρουν εναλλακτικές θεραπείες ή μεθόδους απευαισθητοποίησης. Συνήθως η αλλεργία εκδηλώνεται τη δεύτερη φορά λήψης φαρμάκου και συνήθως δεν παραμένει δια βίου.
Το θέμα της μη συμμόρφωσης στους εμβολιασμούς θα απασχολήσει τις εργασίες του συνεδρίου, γιατί και η έλευση πολλών μεταναστών έχει διογκώσει ανησυχητικά το πρόβλημα. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει το Παιδοπνευμονολογικό –Παιδιατρικό Τμήμα Γ.Ν.Α.
‘Η ΕΛΠΙΣ’, με τη συνεργασία της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων.
Στο συνέδριο θα υπάρχουν 23 ομιλητές εκ των οποίων 13 καθηγητές Πανεπιστημίου όπως οι κ.κ. Γ. Χρούσος και Μ. Κουτσιλιέρης, η κυρία Μ. Θεοδωρίδου και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου της Υγείας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία