Νέα έρευνα αναφέρει ότι το σωματικό βάρος, η διατροφή, η άσκηση, το κάπνισμα και το αλκοόλ μπορούν, το καθένα ανεξάρτητα, να επηρεάσουν τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει διαβήτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ακόμα και όταν οι άνθρωποι είχαν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη ή ήταν υπέρβαροι είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη χρόνια νόσο αν ήταν υγιείς με άλλους τρόπους.

Κάθε επιπλέον βελτίωση στον τρόπο ζωής μείωνε τον κίνδυνο.

Ερευνητής, από το National Heart, Lung, and Blood Institute, στη Βηθεσδά των ΗΠΑ, δήλωσε ότι υπάρχουν οφέλη, αν οι άνθρωποι προχωρήσουν βήμα - βήμα προς τον υγιεινό τρόπο ζωής. Πρόσθεσε ότι σίγουρα υπάρχει όφελος για όσους δυσκολεύονται να χάσουν βάρος, αν υιοθετήσουν τους συγκεκριμένους υγιεινούς παράγοντες του τρόπου ζωής.

Τα στοιχεία προήλθαν από 200.000 Αμερικανούς που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, τη διατροφή και την κατάσταση υγείας τους το 1995 και 1996, όταν οι περισσότεροι ήταν 50 ετών και άνω. Κανένας δεν έπασχε από τη νόσο στην έναρξη.

Δέκα χρόνια αργότερα, ερευνητές τους έστειλαν άλλη έρευνα ρωτώντας αν διαγνώστηκαν με διαβήτη. Η νόσος διαγνώστηκε σε 1 στους 10 άντρες και 1 στις 13 γυναίκες.

Εξετάζοντας τις αρχικές έρευνες, οι ερευνητές χώρισαν τις ερωτήσεις σε 5 κατηγορίες: ΔΜΣ, διατροφή, άσκηση, κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ.

Ανακάλυψαν ότι κάθε υγιεινή συμπεριφορά που περιλαμβανόταν στην έρευνα – όπως άσκηση τουλάχιστον για 20 λεπτά την ημέρα, 3 φορές την εβδομάδα, ή διακοπή καπνίσματος-μείωνε τον μελλοντικό κίνδυνο κάποιου να αναπτύξει διαβήτη, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής.

Για παράδειγμα, άνθρωποι που κάπνιζαν, κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και ασκούνταν λίγο, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αν ακολουθούσανν υγιεινή διατροφή παρά αν κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και λιγότερα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Αυτό ίσχυε και στην περίπτωση ανθρώπων με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.

Γενικά, γυναίκες με φυσιολογικό βάρος που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή, ασκούνταν και κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ, ενώ δεν κάπνιζαν, είχαν 84% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από διαβήτη σε σχέση με γυναίκες που ήταν υπέρβαρες και δεν ταίριαζαν στα κριτήρια υγιεινού τρόπου ζωής.

Για τους άντρες, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 72% σε σύγκριση με άντρες που ακολουθούσαν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Αν και υπέρβαροι άνθρωποι είχαν καλύτερη εικόνα αν ήταν υγιείς με άλλους τρόπους, οι ερευνητές δήλωσαν ότι το βάρος ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας όσον αφορά την ανάπτυξη του διαβήτη.

Ο Dr. Lawrence Phillips, του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι αν και το μήνυμα είναι ότι όλα τα παραπάνω μετρούν, ο νούμερο ένα παράγοντας είναι να μην είναι κάποιος υπέρβαρος, καταρχήν.

Ένας περιορισμός της έρευνας, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Annals of Internal Medicine’, είναι ότι οι συμμετέχοντες μπορεί να άλλαξαν τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας και τα ευρήματα να μην αντικατοπτρίζονται στην έρευνα.

Η έρευνα επίσης δεν μπορεί να αποδείξει οριστικά ότι ο περιορισμός του τσιγάρου ή των κορεσμένων λιπών μπορεί να οδηγήσει όλους στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη.

Ωστόσο, ο Dr. David Jenkins, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν μια μελλοντική οδό σε ανθρώπους που επιθυμούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ακόμα και αυτοί που έχουν οικογενειακό ιστορικό μπορούν να επηρεάσουν την κατάληξη όσον αφορά την εμφάνιση διαβήτη, αν υιοθετήσουν υγιεινό τρόπο ζωής.

Πηγές:
‘Annals of Internal Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι