Ο ιός του AIDS είναι περισσότερο πιθανό να μεταδοθεί στο αρχικό στάδιο μόλυνσης του ανθρώπου από αυτόν, πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα και πριν ακόμα ανιχνευτεί στα διαγνωστικά test, ανακοίνωσαν χθες Καναδοί ερευνητές.

Έτσι μπορεί να εξηγηθεί η γρήγορη εξάπλωση του ιού HIV, που παίρνει διαστάσεις επιδημίας.
Όπως έδειξε η έρευνα σε οροθετικούς ασθενείς , που πραγματοποιήθηκε στο Κεμπέκ και δημοσιεύεται στο ‘Journal of‘Infectious Diseases’,σχεδόν τα μισά περιστατικά μετάδοσης του ιού συνέβησαν όταν οι ασθενείς βρίσκονταν στα αρχικά στάδια της ασθένειας.

Όπως δήλωσε ο Dr.Mark Wainberg, επικεφαλής της έρευνας, στο πρώτο στάδιο της μόλυνσης οι ασθενείς μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματικοί. Εκεί οφείλεται το γεγονός ότι οι τα άτομα που έχουν μολυνθεί πρόσφατα μπορεί να μην το γνωρίζουν και πιθανό συχνά να μην ανιχνεύεται ο ιός από τα συμβατικά test ανίχνευσης αντισωμάτων.

Στην αρχή το σώμα δεν έχει ακόμα δημιουργήσει άμυνα απέναντι στον ιό. Δεν παράγει πολλά αντισώματα, τα οποία είναι αυτά που τα πιο πολλά γρήγορα test προσπαθούν να ανιχνεύσουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 49% των μολύνσεων σε αρχικό στάδιο εμφανίστηκε συγκεντρωμένο με τέτοιο τρόπο που να υποδεικνύει ότι οι περισσότερες νέες μολύνσεις μεταδόθηκαν από ανθρώπους που βρίσκονταν στο αρχικό στάδιο μόλυνσης, πριν αρχίσει ο ιός να μεταλλάσσεται πολύ.
Αυτό σε ορισμένο βαθμό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι έχουν πολλά αντίγραφα του ιού στο αίμα τους όταν συμβεί η μόλυνση.

Όσο περισσότερη ποσότητα ιού υπάρχει τόσο πιθανότερο είναι να μολύνουν κάποιον άλλο.

Ο ιός του AIDS έχει μολύνει 39 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Από αυτούς έχουν πεθάνει περισσότεροι από 25 εκατομμύρια από τις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν πρωτοεμφανίστηκε. Δεν υπάρχει θεραπεία, αν και με τη φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα και επιμηκύνεται η ζωή του ασθενούς.

Πηγές:
‘Journal of‘Infectious Diseases’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιοπαθής τρόμος: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την κινητική διαταραχή
Δημιουργία δικτύων εμπειρογνωμοσύνης για τον καρκίνο μέσω του προγράμματος JANE EU
12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οπτικής & Οπτομετρίας