Το κακάο, σε αντίθεση με το τσάι, φαίνεται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες στην υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα γερμανική έρευνα. Σύμφωνα με ανάλυση που έγινε σε προηγούμενες έρευνες, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν κακάο υπερτερούν έναντι του μαύρου και του πράσινου τσαγιού στην καταπολέμηση της υψηλής πίεσης.

Η πτώση της αρτηριακής πίεσης , σε ανθρώπους που κατανάλωσαν προϊόντα που περιείχαν κακάο, για διάστημα 2 εβδομάδων, ήταν στην ίδια κλίμακα με την πτώση που ακολουθεί τη χορήγηση φαρμάκων για την υπέρταση. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η επίδραση του κακάο στην αποφυγή καρδιακών προσβολών μπορεί να υπολογιστεί στο 10% έως 20%.

Το κακάο όπως και το τσάι περιέχουν πολυφαινόλη, μια ουσία που προστατεύει από τα καρδιαγγειακά προβλήματα και που βρίσκεται και στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, στο κακάο υπάρχει ένας διαφορετικός τύπος που φαίνεται πως είναι πιο δραστικός.

Σε όσους εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση έχει συσταθεί να τρώνε φρούτα και λαχανικά, αν και σημαντική είναι και η κατανάλωση τσαγιού και κακάο στις δυτικές χώρες.

Ωστόσο ο ερευνητής Dirk Taubert του University Hospital της Κολονίας, στη Γερμανία, συμβουλεύει να μην αρχίσει ο κόσμος να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες σοκολάτας καθώς σε οποιαδήποτε διατροφική συμβουλή χρειάζεται να ληφθεί υπόψη η υψηλή ζάχαρη και τα λιπαρά καθώς και οι θερμίδες που σχετίζονται με τα προϊόντα που περιέχουν κακάο.

Πιστεύει ότι με λογική κατανάλωση προϊόντα κακάο ενδεχομένως μπορούν να συμπεριληφθούν στις διατροφικές συνήθειες που θα μειώσουν τον κίνδυνο της υπέρτασης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών