Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζόν Χάουαρντ, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται στους φορείς του ιού HIV να μεταναστεύουν στην ήπειρο και ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν ακόμα αυστηρότεροι οι υπάρχοντες περιορισμοί.

Τα σχόλια προκάλεσαν την έντονη αντίδραση εργαζομένων που είναι φορείς του AIDS,οι οποίοι τον κατηγόρησαν για ξενοφοβία και πως κατηγορεί τους ασθενείς για το πρόβλημά τους.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ρωτήθηκε σε ραδιοφωνική εκπομπή για το αν θα πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος στην Αυστραλία, στους φορείς και δήλωσε πως θα πρέπει να δεχτεί εισηγήσεις για το θέμα, ενώ η αρχική του αντίδραση είναι αρνητική.

Πρόσθεσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ενδεχομένως θα παίζουν ρόλο και ανθρωπιστικοί παράγοντες. Δήλωσε πως πιστεύει ότι θα πρέπει να υιοθετούνται

οι πιο αυστηροί κανόνες σχετικά με το θέμα αυτό, το οποίο εξετάζει ο Υπουργός Υγείας για ενδεχόμενη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας προέβη σε αυτές τις δηλώσεις στη Μελβούρνη, όπου ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Υγείας ότι τα 70 από τα 334 νέα περιστατικά που δηλώθηκαν στη Βικτόρια αφορούν μετανάστες που έφτασαν στην ήπειρο φέροντας τον ιό.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος μη κυβερνητικού οργανισμού για το AIDS, ήδη όσοι επιθυμούν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία εξετάζονται για τον ιό και η αίτηση των περισσοτέρων απορρίπτεται,καθώς θεωρείται ότι πιθανόν θα αποτελούσαν βάρος στο σύστημα Υγείας.

Πολλές χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς σε όσους θέλουν να μεταναστεύσουν ή να εκδόσουν βίζα και έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV,αν και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν εξαιρέσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιοπαθής τρόμος: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την κινητική διαταραχή
Δημιουργία δικτύων εμπειρογνωμοσύνης για τον καρκίνο μέσω του προγράμματος JANE EU
12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οπτικής & Οπτομετρίας