Ερευνητές έδειξαν πώς ορισμένα κύτταρα του οργανισμού μπορούν να αντιμετωπίσουν επίθεση από τον ιό HIV οδηγώντας σε πείνα τον ιό από τις δομικές μονάδες ζωής.

Οι ιοί δεν μπορούν να αναπαραχθούν μόνοι τους. Πρέπει να χρησιμοποιήσουν άλλα κύτταρα που τους καθιστούν εργοστάσια παραγωγής ιών.

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature Immunology’, έδειξε πώς ορισμένα μέρη του ανοσοποιητικού καταστρέφουν τις δικές τους πρώτες ύλες, σταματώντας τον HIV.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι αβέβαιο αν αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία.

Ο HIV επιτίθεται στο ανοσοποιητικό και μπορεί να εξασθενήσει τις άμυνες του οργανισμού στο σημείο οι λοιμώξεις να γίνουν μοιραίες.

Ωστόσο τα μακροφάγα και τα δενδριτικά κύτταρα που έχουν σημαντικό ρόλο στην ενορχήστρωση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού φαίνεται να είναι περισσότερο ανθεκτικά.

Πέρσι ερευνητές εντόπισαν την πρωτεΐνη SAMHD1 ως σημαντικό μέρος της αντίστασης. Τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι γνωρίζουν πώς δρα.

Έδειξαν ότι η SAMHD1 διασπά τις δομικές μονάδες του DNA. Έτσι αν ένα κύτταρο χρειάζεται να παραγάγει αντίγραφο του εαυτού του θα έχει μια πηγή αυτών των δομικών μονάδων-dNTP- που φτιάχνουν τα νέα αντίγραφα του DNA. Ωστόσο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από ιούς.

Η έρευνα έδειξε ότι η SAMHD1 χαμήλωσε τα επίπεδα των dNTP κάτω από αυτά που χρειάζονται για να αναπτυχθεί ιικό DNA και εμπόδισε τη λοίμωξη.

Όταν απομάκρυναν η SAMHD1 τα κύτταρα είχαν υψηλότερα επίπεδα dNTP και μολύνθηκαν από τον HIV.

Εξαντλώντας την πηγή των διαθέσιμων dNTP η SAMHD1 οδηγεί αποτελεσματικά σε πείνα τον ιό από δομικές μονάδες που είναι κεντρικής σημασίας στη στρατηγική αναπαραγωγής του.

Είναι πιθανό για τα μακροφάγα και τα δενδριτικά κύτταρα να παράγουν SAMHD1 καθώς είναι ώριμα κύτταρα που δεν συνεχίζουν να παράγουν νέα κύτταρα.

Ο ερευνητής, καθηγητής Baek Kim, από το University of Rochester Medical Center, δήλωσε ότι είναι λογικό ένας μηχανισμός σαν αυτόν να είναι ενεργός στα μακροφάγα.

Τα μακροφάγα τρώνε τους επικίνδυνους οργανισμούς και δεν θέλουμε οι συγκεκριμένοι οργανισμοί να έχουν διαθέσιμο τον κυτταρικό μηχανισμό που χρειάζεται για να αναπαραχθούν και τα μακροφάγα δεν τον χρειάζονται επειδή δεν αναπαράγονται.

Έτσι τα μακροφάγα έχουν SAMHD1 για να απαλλαγούν από τις πρώτες ύλες που οι συγκεκριμένοι οργανισμοί χρειάζονται για να αντιγραφούν. Πρόκειται για μεγάλη άμυνα.

Πηγές:
‘Nature Immunology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD