Νέα αγωγή για το προχωρημένο μελάνωμα σχεδόν διπλασιάζει τα ποσοστά επιβίωσης, σύμφωνα με έρευνα.

Γιατροί δήλωσαν ότι 132 ασθενείς στις ΗΠΑ και την Αυστραλία που έλαβαν το φάρμακο vemurafenib επιβίωσαν περισσότερους μήνες.

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘New England Journal of medicine’, ανακάλυψε ότι οι συμμετέχοντες έζησαν κατά μέσον όρο 16 μήνες σε σύγκριση με 9 μήνες, της συμβατικής αγωγής.

Το Vemurafenib είναι κατάλληλο για περίπου μισούς ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα, καθώς στοχεύει όγκους που εκφράζουν συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη.

Ο Dr Antoni Ribas, του University of California, στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι βλέπει σημαντικό αριθμό ασθενών με ανταποκρίσεις διαρκείας στο φάρμακο και ότι όλη η ομάδα των ασθενών που το έλαβαν ζει περισσότερο. Τα αποτελέσματα, πρόσθεσε, δείχνουν ότι το φάρμακο έχει σημαντική επίδραση και αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισης του μεταστατικού μελανώματος.

Στην έρευνα 132 ασθενείς με μελάνωμα σταδίου IV που δεν είχαν ανταποκριθεί σε άλλες αγωγές έλαβαν το φάρμακο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποσοστό 53% των ασθενών ανταποκρίθηκαν στο φάρμακο και εμφάνισαν τουλάχιστον 30% μείωση του μεγέθους του όγκου.

Δήλωσαν ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά σχετικά με το φάρμακο. Ενώ αρχικές έρευνες ανέφεραν θετικά αποτελέσματα, η πλειοψηφία των ασθενών τελικά εμφανίζει εξέλιξη της νόσου. Οι ερευνητές προσπαθούν να διαλευκάνουν την αιτία της ανοχής στο φάρμακο και σκέφτονται συνδυασμό θεραπειών που θα μπορούσε να παρατείνει το προσδόκιμο επιβίωσης.

Πηγές:
‘New England Journal of medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παραστατίδης: Να παρέμβει η Δικαιοσύνη για τη διασπορά CoViD στο νοσοκομείο Κιλκίς
Στο ναδίρ η ικανοποίηση των νοσηλευτών - Έρευνα σε τρία νοσοκομεία της Αττικής
Famar: Οι περιπέτειες από την εποχή Μαρινόπουλου και ο νέος ιδιοκτήτης