Ο αριθμός των υπέρβαρων ατόμων αυξάνεται στην Ευρώπη και εμφανίζεται μια ιδιαίτερα ανησυχητική τάση αύξησης των υπέρβαρων παιδιών και των παχύσαρκων ενηλίκων, σύμφωνα με έρευνες.

Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την παχυσαρκία, που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, τονίστηκε πως το βάρος στον κλάδο Υγείας όπως και στον κοινωνικό τομέα αυξάνει σε συνάρτηση με την παχυσαρκία η οποία τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 1,1 δις υπέρβαροι, από τους οποίους 312 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι.

Στην Ευρώπη, ποσοστό 10% έως 20% των αντρών είναι παχύσαρκοι και σχεδόν ο μισός πληθυσμός είναι υπέρβαρος.

Στη Βρετανία, περίπου 30% των παιδιών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα ,ενώ τα ποσοστά αυξάνονται και για τη νότιο Ευρώπη. Τα περιστατικά παχυσαρκίας ακολουθούν αυξητική τάση και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Περισσότερο από το 80% των παιδιών που ήδη είναι παχύσαρκα, θα παραμείνουν έτσι σαν ενήλικες, δήλωσε ο Martin Fried από το Πανεπιστήμιο Charles, της Πράγας, ο οποίος είναι συγγραφέας έρευνας για τις επιπτώσεις της εγχείρησης στους παχύσαρκους ασθενείς.

Ο Fried υπολογίζει ότι υπάρχουν 11 εκατομμύρια Ευρωπαίοι που είναι σημαντικά παχύσαρκοι με Δείκτη Μάζας Σώματος 40 και άνω. Το φυσιολογικό βάρος κυμαίνεται στο 18,5 έως 24,9.

Οι παχύσαρκοι είναι περισσότερο πιθανό σε σχέση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους να πεθάνουν νωρίτερα, να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας, όπως ο Διαβήτης ΙΙ και να έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής και δυσκολίες στη συμμετοχή τους στην εργασία.

Η παχυσαρκία στοιχίζει στη Βρετανία 7 δις. λίρες τον χρόνο. Στη χώρα αυτή αποδείχτηκε ότι προγράμματα σχεδιασμένα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας του πληθυσμού είχαν σημαντικά αποτελέσματα στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά.

Τα αποτελέσματα έρευνας 9 εβδομάδων που διενεργήθηκε από το University College London και το Great Ormond Street Hospital for Children, σε δείγμα 107 οικογενειών, έδειξαν σημαντική βελτίωση στο Δείκτη Μάζας Σώματος, στις διαστάσεις της μέσης, στον τρόπο ζωής και στην αυτοεκτίμηση των παιδιών.

Οι βελτιώσεις αυτές διατηρήθηκαν για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]