Όσοι δεν κοιμούνται αρκετά μπορεί ενδεχομένως να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού και να έχουν περισσότερες πιθανότητες για παχυσαρκία.

Αυτό ανακάλυψε έρευνα που παρουσίασαν οι συγγραφείς της στο συνέδριο Epidemiology and Prevention/Nutrition, Physical Activity and Metabolism 2012.

Ο Virend Somers, της Mayo Clinic, στο Rochester, εξέτασε αν η έλλειψη ύπνου αλλάζει τα επίπεδα της λεπτίνης και της γρελίνης, αυξάνει την ποσότητα τροφής και την ενέργεια που καίγεται με την άσκηση. Η γρελίνη και η λεπτίνη συνδέονται με την όρεξη.

Η έρευνα εξέτασε 17 φυσιολογικούς και υγιείς νέους άντρες και γυναίκες για 8 νύχτες. Μισοί από τους συμμετέχοντες κοιμόντουσαν φυσιολογικά και οι υπόλοιποι μόνο τα δυο τρίτα του φυσιολογικού χρόνου.

Οι συμμετέχοντες έτρωγαν όσο ήθελαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ομάδα με έλλειψη ύπνου που κοιμόταν 1 ώρα και 20 λεπτά λιγότερο σε σχέση με την ομάδα ελέγχου κάθε μέρα, κατανάλωνε κατά μέσον όρο 549 επιπλέον θερμίδες.

Η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε για δραστηριότητα δεν άλλαζε σημαντικά μεταξύ των ομάδων, υποδεικνύοντας ότι όσοι κοιμόνταν λιγότερο δεν έκαιγαν επιπλέον θερμίδες.

Η έλλειψη ύπνου συνδέθηκε με αυξημένα επίπεδα λεπτίνης και μειωμένα γρελίνης-αλλαγές που ήταν περισσότερο πιθανό να αποτελούν συνέπεια παρά αιτία της υπερβολικής κατανάλωσης.

Ο Andrew D. Calvin, της Mayo Clinic, δήλωσε ότι η έλλειψη ύπνου είναι αυξανόμενο πρόβλημα, με το 28% των ενηλίκων να αναφέρει τώρα ότι κοιμούνται 6 ώρες ή λιγότερο τη νύχτα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ενώ η έρευνα υποδεικνύει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί σημαντικό μέσος και προβλέψιμη αιτία της αύξησης βάρους και της παχυσαρκίας, πρόκειται για μικρή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μονάδα κλινικής έρευνας νοσοκομείου.

Ο Calvin δήλωσε ότι περαιτέρω έρευνες σε ανθρώπους, στο σπιτικό περιβάλλον, θα βοηθούσαν να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;