Η παχυσαρκία συνδέεται με εξασθενημένη μνήμη και νοητικές ικανότητες σε ενήλικες ηλικίας 60 έως 70 ετών, ιδιαίτερα αυτούς με μεγαλύτερη ποσότητα κοιλιακού λίπους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε 250 ανθρώπους ηλικίας 60 και άνω, που υποβλήθηκαν σε διάφορες μετρήσεις σωματικού λίπους και σε εξέταση νοητικών ικανοτήτων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο για φτωχή νοητική απόδοση σε ανθρώπους 60 έως 70 ετών. Ο ΔΜΣ χρησιμοποιεί το ύψος και το βάρος ενός ανθρώπου για να υπολογίσει την ποσότητα κοιλιακού λίπους.

Γενικά, υψηλότερος δείκτης σημαίνει περισσότερο σωματικό λίπος.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους έτειναν να έχουν χειρότερες νοητικές ικανότητες σε σχέση με όσους είχαν το χαμηλότερο κοιλιακό λίπος.

Στους συμμετέχοντες ηλικίας 60 έως 70 ετών, όσοι ήταν παχύσαρκοι ήταν μεγαλύτεροι, συνήθως άντρες και ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν υπέρταση σε σχέση με όσους δεν ήταν παχύσαρκοι.

Δεν υπήρξε σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και μειωμένων νοητικών ικανοτήτων σε ανθρώπους άνω των 70 ετών, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Age and Ageing.’

Ο ερευνητής Dae Hyun Yoon, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Σεούλ δήλωσε ότι τα ευρήματα έχουν σημαντική εφαρμογή στη δημόσια υγεία. Η πρόληψη της παχυσαρκίας, ιδιαίτερα της κεντρικής θα μπορούσε να είναι σημαντική για την πρόληψη της νοητικής εξασθένησης ή της άνοιας.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε ότι παχύσαρκοι ενήλικες ηλικίας 60 έως 70 ετών έτειναν να έχουν χειρότερες νοητικές ικανότητες δεν απέδειξε ότι η παχυσαρκία οδήγησε τους ανθρώπους να έχουν χειρότερη μνήμη ή νοητικές ικανότητες.

Πηγές:
‘Age and Ageing.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ: συνέχιση ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών για τον Ιανουάριο 2025
Mεγαλύτερη επιτυχία στην τεχνητή γονιμοποίηση με την  τεχνητή νοημοσύνη [μελέτη]
Η έξαρση της γρίπης στην Ιαπωνία πιέζει νοσοκομεία και φαρμακευτικές