Περίπου μια στις τέσσερις γυναίκες που παρουσιάζει διαβήτη της κύησης εμφανίζει αργότερα διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας. Ο διαβήτης της κύησης εμφανίζεται για πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη. Η έρευνα υποδεικνύει ότι ο διαβήτης ΙΙ εμφανίζεται μέσα στη δεκαπενταετία μετά από αυτόν της κύησης σε ορισμένες γυναίκες.

Ο διαβήτης της κύησης δίνει ορισμένα σημάδια που μπορεί να προειδοποιήσουν για εμφάνιση αργότερα του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Παράγοντες που ενδεχομένως σχετίζονται με την εμφάνιση του διαβήτη ΙΙ σε γυναίκες με διαβήτη της εγκυμοσύνης είναι κατά σειρά προτεραιότητας, η χρήση ινσουλίνης στην εγκυμοσύνη, η Ασιατική καταγωγή, μεγαλύτερο βάρος στη γέννα και υψηλότερα αποτελέσματα στο επίπεδο γλυκόζης μετά μια ώρα.

Η Anna Lee και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης εξέτασαν 5.470 γυναίκες με διαβήτη κύησης και 783 χωρίς, από το διάστημα 1971 έως 2003, για να διαπιστωθεί αν τα χρόνια μετά τον τοκετό οι γυναίκες εμφάνισαν διαβήτη.

Όπως φάνηκε στην έρευνα, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη αυξανόταν σε συνάρτηση με το χρόνο που μεσολαβούσε από τον τοκετό και για τις δυο ομάδες γυναικών.

Δεκαπέντε χρόνια μετά τον τοκετό, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ έφτανε στο 25,8%. Οι γυναίκες που είχαν εμφανίσει διαβήτη κύησης εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο κατά 9,6% σε οποιαδήποτε στιγμή της έρευνας.

Έχοντας βασιστεί στα αποτελέσματα της έρευνας, η Dr.Lee συνιστά οι γυναίκες που έχουν εμφανίσει διαβήτη της κύησης να παρακολουθούνται μακροπρόθεσμα για να απομακρύνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Diabetes Care’.

Πηγές:
‘Diabetes Care’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;