Η κατάθλιψη στη μέση ή προχωρημένη ηλικία μπορεί ενδεχομένως να οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο άνοιας αργότερα, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ερευνητές αξιολόγησαν μακροπρόθεσμα στοιχεία περισσότερων των 13.000 ανθρώπων.

Ανακάλυψαν ότι συμπτώματα κατάθλιψης συνέβησαν σε περίπου 14% των συμμετεχόντων στη μέση ηλικία μόνο, ενώ 9,2% των περιστατικών κατάθλιψης εμφανίστηκαν μόνο σε μεγάλη ηλικία. Λίγο περισσότερο από το 4% των συμμετεχόντων είχαν κατάθλιψη που επεκτάθηκε στη μέση και στη μεγαλύτερη ηλικία.

Σε 6 χρόνια παρακολούθησης, ποσοστό 22,5% των συμμετεχόντων διαγνώστηκαν με άνοια. Η έρευνα ανακάλυψε ότι ποσοστό 5.5% εμφάνισε νόσο Alzheimer και 2.3% αγγειακή άνοια.

Άνθρωποι με κατάθλιψη σε μεγάλη ηλικία είχα διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν Alzheimer και όσοι εμφάνισαν κατάθλιψη σε μέση και μεγάλη ηλικία είχαν μεγαλύτερο από τριπλάσιο κίνδυνο αγγειακής άνοιας.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Deborah Barnes, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο. Σημειώνει στο περιοδικό ' Archives of General Psychiatry', ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατάθλιψη που εκτείνεται σε όλο το φάσμα της ζωής μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τις πιθανότητες άνοιας, ιδιαίτερα της αγγειακής.

Σε πολλές περιπτώσεις η κατάθλιψη που εμφανίζεται για πρώτη φορά αργότερα στη ζωή μπορεί ενδεχομένως να αντικατοπτρίσει αρχικό στάδιο άνοιας, ιδιαίτερα στην περίπτωση της νόσου του Alzheimer.

Η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ κατάθλιψης και κινδύνου για Alzheimer, αλλά δεν μπόρεσε να ανακαλύψει αιτιατή σχέση.

Πηγές:
'Archives of General Psychiatry'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;