Μια ασυμφωνία μεταξύ του πότε θέλει το εσωτερικό μας ρολόι να ξυπνάμε και του πότε χτυπά το ξυπνητήρι για τη δουλειά ή το σχολείο μπορεί να δίνει ώθηση στην παχυσαρκία, υποδεικνύει ευρωπαϊκή έρευνα.

Οι μοντέρνες κοινωνίες έχουν σφιχτά προγράμματα εργασίας και ταραχώδη κοινωνικά ημερολόγια.

Το αποτέλεσμα είναι το κοινωνικό jet lag-ένα σύνδρομο που σχετίζεται με την ασυμβατότητα μεταξύ του εσωτερικού ρολογιού του οργανισμού και της πραγματικότητας των καθημερινών προγραμμάτων που καθιστά τους ανθρώπους νυσταγμένους.

Ερευνητές στη Γερμανία ανέλυσαν στοιχεία για τον ύπνο, το ύψος, το βάρος, την ηλικία και το φύλο 65.000 Ευρωπαίων.

Ο Till Roenneberg, από το Ludwig-Maximilians-Universität München, στο Μόναχο, κατέληξε ότι πέρα από τη διάρκεια ύπνου το κοινωνικό jet lag σχετίζεται με αυξημένο ΔΜΣ. Εκτιμάται ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού εργάζεται πρωινή βάρδια.

Η έρευνα εντόπισε αυτή τη διαφορά μεταξύ βιολογικής και κοινωνικής ώρας ως έναν από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στην επιδημία της παχυσαρκίας και του υπερβάλλοντος βάρους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ιδανική ώρα ύπνου δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμα εργασίας που ακολουθούν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Όσοι κουράζονται τις καθημερινές, συσσωρεύουν χρέος ύπνου, που τα στοιχεία δείχνουν ότι συχνά προσπαθούν να αναπληρώσουν με το να κοιμούνται περισσότερο τις ημέρες που δεν δουλεύουν.

Ορισμένοι συμμετέχοντες έδειξαν διαφορετικούς χρονότυπους-όπως για παράδειγμα ο τύπος κουκουβάγια.

Άνθρωποι που ξυπνούν πολύ νωρίς ή ξενυχτούν είναι περισσότερο πιθανό να καπνίζουν, να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης, να πίνουν και να τρώνε περισσότερο, που οδηγεί τον μεταβολισμό να αντιδρά με τρόπους που συνδέονται με την αύξηση βάρους, δήλωσε ο Roenneberg.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ’Current Biology.’

Πηγές:
’Current Biology.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;