Στις 28 και 29 Μαΐου 2012, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα επίσκεψη κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ (WHO) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης και Ελέγχου της Τοξικομανίας (EMCDDA), σχετικά με την αξιολόγηση του προβλήματος της HIV/AIDS λοίμωξης στη χώρα μας.

Τον Απρίλιο 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) ζήτησε από το ECDC να εκτιμήσει τον κίνδυνο σχετικά με την HIV λοίμωξη στην Ελλάδα και να σκιαγραφήσει την πλήρη εικόνα των δράσεων που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας.

Σκοπός της επίσκεψης των Ευρωπαϊκών φορέων στη χώρα μας, η οποία διοργανώθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον ΟΚΑΝΑ, είναι να παρέχει στοιχεία για την επικείμενη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου (Ministerial Conference) με θέμα ‘AIDS και άλλα μεταδοτικά νοσήματα σε ευπαθείς και περιθωριοποιημένες ομάδες πληθυσμού στην Ευρώπη: Μετανάστες, εκδιδόμενα άτομα, χρήστες ναρκωτικών ουσιών’, την οποία θα διοργανώσει το ΥΥΚΑ στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου 2012.

Την πρώτη ημέρα της συνάντησης, οι Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες συζήτησαν τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλα και πρόσφατα αποτελέσματα μοριακών αναλύσεων σχετικά με την HIV/AIDS λοίμωξη στην Ελλάδα, τόσο στο σύνολο του πληθυσμού, όσο και στις ευπαθείς ομάδες ατόμων.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες σχετικά με το ελληνικό σύστημα υγείας και τις αλλαγές που έχουν επέλθει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και με τις μεθόδους και διαδικασίες εργαστηριακού ελέγχου για την HIV λοίμωξη.

Παράλληλα, έγινε παρουσίαση του δικτύου Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, του συστήματος παροχής θεραπείας ART και των υποστηρικτικών υπηρεσιών για τα άτομα που ζουν με τον ιό. Ο ΟΚΑΝΑ παρουσίασε επίσης τις δράσεις για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης επιδημίας HIV λοίμωξης σε ΧΕΝ, ενώ η ομάδα των ξένων εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκε και παρακολούθησε από κοντά τις δραστηριότητες ομάδων πεδίου, όπως την κινητή ιατρική μονάδα ΚΕΕΛΠΝΟ στην Πλ.

Βάθη, τις δράσεις δρόμου του ΚΕΕΛΠΝΟ για εκδιδόμενα άτομα και το Σταθμό Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων (ΣΦΕΑ-ΕΜΕ) του ΟΚΑΝΑ. Ακολούθως, οι ομάδες των εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκαν τη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΓΝ ‘Ερυθρός Σταυρός’ στην Αθήνα, τη Μονάδα Απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στο ΓΝ ‘Αττικόν’, το Πρόγραμμα Πολυϊατρείου Μη- Κυβερνητικής Οργάνωσης και το Κέντρο Κράτησης Αιτούντων Άσυλο στην Αμυγδαλέζα.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης, οι ξένοι εμπειρογνώμονες συζήτησαν με προσκεκλημένους αντιπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και διαφόρων ΜΚΟ οι οποίες ασχολούνται με την πρόληψη HIV σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες σχετικά με τις δράσεις των οργανώσεών τους στο ελληνικό πεδίο.

Στο τέλος της συνάντησης, έγινε συζήτηση σχετικά με τα προκαταρτικά συμπεράσματα και την εικόνα που έχει διαμορφωθεί, καθώς και συστάσεις για τη βελτίωση, οργάνωση και τον καλύτερο συντονισμό των προγραμμάτων πρόληψης της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, οι ξένοι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν τα θετικά τους σχόλια για την κάλυψη της θεματολογίας επισημαίνοντας ότι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η αύξηση της συχνότητας της HIV λοίμωξης αφορά κυρίως τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Έδειξαν εντυπωσιασμένοι με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στη χώρα τον τελευταίο χρόνο, τόσο από τους κυβερνητικούς όσο και από τους μη-κυβερνητικούς φορείς, τονίζοντας παράλληλα την απόλυτη ανάγκη για επαρκή συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, των συναρμόδιων φορέων, της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΚΟ.

Τόνισαν δε, ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους κοινό πρωτόκολλο και κώδικας δεοντολογίας προκειμένου να εξασφαλίζεται η μέγιστη απόδοση των μέτρων που λαμβάνονται και να διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πληθυσμούς.

Οι ξένοι εμπειρογνώμονες προέρχονται από τους παρακάτω φορείς:

  • Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων- ECDC (European Centre for Disease Control)
  • Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης και Ελέγχου της Τοξικομανίας- EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction)
  • Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας- Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης (World Health Organization- Regional Office for Europe)
  • Instituto Nacional de Saude «Doutor Ricardo Jorge» (Πορτογαλία)
  • EU Civil Society Forum (Βρυξέλλες)
  • National AIDS Trust (Ηνωμένο Βασίλειο)
  • European Union Agency for Fundamental Rights (Βιέννη).

Οι Έλληνες συμμετέχοντες προέρχονται από τους παρακάτω φορείς:

  • Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων
  • Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών
  • Ελληνική Εταιρία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS
  • Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχολή, Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας
  • Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά
  • Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας
  • Δήμος Αθηναίων
  • Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου για το HIV, Κέντρο Ζωής, PRAKSIS, Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδος, Θετική Φωνή, Act- Up (TAMPEP)
  • Tη συνάντηση επίσης παρακολούθησαν εκπρόσωποι των οργανώσεων: Color Youth, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Σύλλογος Εκδιδόμενων Προσώπων Ελλάδος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας