Νέο χάπι που θα λαμβάνεται μια φορά την ημέρα και συνδυάζει 4 φάρμακα για τον ιό HIV σε μια μόνο καθημερινή αγωγή είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.
Εκτιμάται ότι το τετραπλό χάπι θα καταστήσει ευκολότερη τη συμμόρφωση των ασθενών, βελτιώνοντας την επίδραση της αγωγής.
Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet’, αναφέρει ότι θα μπορούσε να είναι σημαντική επιλογή νέας θεραπείας.
Βρετανός ειδικός θωρεί σημαντικό νέο το χάπι και ότι αποτελεί μέρος μιας κίνησης προς τη μια δόση ημερησίως.
Ο HIV δεν είναι ιάσιμος αλλά ο έλεγχος της λοίμωξης απαιτεί συνδυαστική θεραπεία-χρησιμοποιούνται πολλά φάρμακα για να ελεγχθεί ο ιός.
Αυτό σημαίνει ότι η λήψη αρκετών χαπιών σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας και η παράλειψή τους σημαίνει ότι ο οργανισμός μπορεί να χάσει τη μάχη έναντι του ιού.
Ερευνητές και φαρμακοβιομηχανίες έχουν συνδυάσει ορισμένα φάρμακα σε ένα μοναδικό, έτσι ώστε η σωστή αγωγή τη σωστή στιγμή της ημέρας να είναι πιο εύκολη.
Το τετραπλό χάπι είναι το πρώτο που περιλαμβάνει ένα είδος φαρμάκου κατά του HIV, γνωστό ως αναστολέας της ιντεγκράσης, που σταματά τον πολλαπλασιασμό του ιού.
Ο Paul Sax, του Brigham and Women's Hospital, στη Βοστόνη, δήλωσε ότι η συμμόρφωση στην αγωγή είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα σε ασθενείς με HIV, όταν παράλειψη των δόσεων μπορεί να οδηγήσει γρήγορα στο να καταστεί ο ιός ανθεκτικός στην αγωγή.
Πραγματοποίησε έρευνα, συγκρίνοντας την επίδραση του τετραπλού χαπιού με την υπάρχουσα καλύτερη αγωγή σε 700 ασθενείς. Δήλωσε ότι το χάπι ήταν το ίδιο ασφαλές και αποτελεσματικό, αν και υπήρχε υψηλότερο επίπεδο νεφρικών προβλημάτων μεταξύ όσων το λάμβαναν.
Όπως σημειώνει, τα αποτελέσματα παρέχουν επιπλέον υψηλή ισχύ, επιλογή αγωγής που είναι καλά ανεκτή και υπογραμμίζει την απλότητα της αγωγής που προκύπτει από το συνδυασμό αρκετών αντιρετροϊκών σε ένα μόνο χάπι.
Πηγές:
‘Lancet’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας