Συμπτώματα κατάθλιψης συνδέονται με βραχύτερη επιβίωση στους καρκινοπαθείς, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η σχέση μπορεί να αποδοθεί σε μη φυσιολογική ρύθμιση της ορμόνης του στρες και της φλεγμονώδους γονιδιακής έκφρασης, αναφέρουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τέξας. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘PLoS ONE.’

Ο Lorenzo Cohen, δήλωσε ότι τα ευρήματα, όπως και άλλων, υποδεικνύουν ότι η ψυχική υγεία και η ευεξία μπορεί να επιδρούν  στις βιολογικές διαδικασίες που επηρεάζουν το σχετικό με τον καρκίνο αποτέλεσμα.

Ο Cohen πρόσθεσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν επίσης ότι η εξέταση της ψυχικής υγείας θα πρέπει να αποτελεί μέρος της συνήθους φροντίδας, καθώς υπάρχουν αποδεκτοί τρόποι να βοηθηθούν οι άνθρωποι στον έλεγχο της δυσφορίας ακόμα και μπροστά σε μια απειλητική για τη ζωή νόσο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν έρευνες που ολοκληρώθηκαν σε 5ετή περίοδο, 217 ασθενών που διαγνώστηκαν πρόσφατα με μεταστατικό καρκίνο νεφρών. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο θρήσκοι ήταν. Ρωτήθηκαν επίσης για συμπτώματα κατάθλιψης, κοινωνική υποστήριξη, ποιότητα ζωής και ικανότητες αντιμετώπισης.

Οι ασθενείς έδωσαν επίσης δείγματα αίματος και 5 καθημερινά δείγματα σάλιου για 3 ημέρες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δείγματα σάλιου για να εντοπίσουν αλλαγές στα επίπεδα κορτιζόλης των ασθενών.

Την περίοδο της ανάλυσης, 64% των ασθενών είχαν πεθάνει. Ο μέσος χρόνος επιβίωσης μετά τη διάγνωση ήταν 1,8 χρόνια.

Γενικά, η έρευνα αποκάλυψε ότι ποσοστό 23% των ασθενειών είχαν κλινική κατάθλιψη. Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου σχετικοί με τη νόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατάθλιψη συνδεόταν με βραχύτερη επιβίωση.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι υψηλότερα από τα ασυνήθη επίπεδα κορτιζόλης κατά τη διάρκεια της ημέρας επίσης συνδέονταν με βραχύτερη επιβίωση.

Χρησιμοποιώντας δείγματα ιστών από 15 ασθενείς με τα πιο σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης και 15 δείγματα ασθενών με τις ηπιότερες μορφές κατάθλιψης, οι ερευνητές δημιούργησαν το γονιδιακό προφίλ για να αποσαφηνίσουν αν η κατάθλιψη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου για ασθενείς με καρκίνο.

Ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένες οδοί που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της φλεγμονής των κυττάρων εκφράζονταν σε αυξημένα επίπεδα σε ασθενείς με κατάθλιψη. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η σχέση μεταξύ της ψυχικής υγείας και του χρόνου επιβίωσης συνδέεται με τη ρύθμιση της γονιδιακής φλεγμονής.

Ο Cohen σημείωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μπορούμε να κατανοήσουμε ορισμένες από τις πιθανές βιολογικές οδούς που εξηγούν τη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της επιβίωσης.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η έρευνα περιορίστηκε από το γεγονός ότι είναι δύσκολο να καθοριστεί αν το στρες ή τα συμπτώματα κατάθλιψης των ασθενών επηρεάστηκαν από άλλους παράγοντες ή αν ήταν παρόντα πριν τη διάγνωση καρκίνου.

Ενώ η έρευνα αποκάλυψε σχέση μεταξύ κατάθλιψης και επιβίωσης από καρκίνο δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Πηγές:
‘PLoS ONE.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;