Το Texas Biomedical Research Institute στο Σαν Αντόνιο, ανέπτυξε γενετικά ‘ενορχηστρωμένη’ προσέγγιση για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό HIV που στοχεύει τις εξωτερικές στοιβάδες δομών του οργανισμού, που είναι οι πρώτες περιοχές επαφής με τον ιό.

Έχοντας σχεδιαστεί για μοναδική δόση που θα διαρκεί εφ’ όρου ζωής, το εμβόλιο θα οδηγήσει στη συνεχή παραγωγή κυττάρων που μάχονται τη νόσο χωρίς να απομακρύνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Άλλο χαρακτηριστικό του εμβολίου είναι ότι θα μπορεί να προσαρμοστεί για χρήση έναντι άλλων λοιμώξεων.

Περισσότερο από το 90% των νέων λοιμώξεων από HIV παγκοσμίως μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή μέσω των επιθηλιακών κυττάρων που βρίσκονται στις επιφάνειες δομών του οργανισμού. Το νέο εμβόλιο κατευθύνεται στις επιθηλιακές στοιβάδες βλεννογόνων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού.

Η Marie-Claire Gauduin, της Texas Biomed μαζί με τον Philippe Blancou, του University of Nice-Sophia, στη Γαλλία ανέπτυξαν την πατέντα. Δήλωσε ότι η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου για το AIDS που θα περιορίζει την αναπαραγωγή του ιού σε επίπεδο εισόδου βλεννογόνου μπορεί ενδεχομένως να είναι η καλύτερη ελπίδα ελέγχου της επιδημίας του HIV.

Πρόσθεσε ότι μόνο η δια βίου ενίσχυση του ανοσοποιητικού με το εμβόλιο θα είναι αρκετή για την μακροπρόθεσμη προστασία.

Μια από τις κύριες αιτίες για την αποτυχία των εμβολίων για τον HIV μέχρι τώρα είναι η ανικανότητά τους να παράσχουν κύτταρα που θα παράγουν αντισώματα για μεγάλες περιόδους, επιτρέποντας μόνο αδύναμη και μεταβατική προστασία, στην καλύτερη περίπτωση.

Ο πρωταρχικός στόχος για την ιική μετάδοση μέσω διαφόρων περιοχών βλενογγόνων ποικίλλει ανάλογα με τον ιστό.

Ωστόσο, σύντομα μετά τη διάσχιση του βλενογόννου ο ιός εξαπλώνεται στους λεμφαδένες και σε άλλα όργανα όπου πολλαπλασιάζεται.

Το εμβόλιο θα έχει μόριο και γονίδιο βλαστικού κυττάρου προσκολλημένο, για να στοχεύσει τα επιθηλιακά κύτταρα που σε συνδυασμό θα προάγουν την παραγωγή κυττάρων παραγωγής αντισωμάτων.

Έτσι η επιθηλιακή στοιβάδα θα απελευθερώνει συνεχώς νέα κύτταρα παραγωγής αντισωμάτων και δεν θα εξουδετερώνεται από την αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Πηγές:
Texas Biomedical Research Institute.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
H ελληνική φαρμακοβιομηχανία συντελεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών
ECDC: 42 κρούσματα γρίπης πτηνών σε 13 ευρωπαϊκές χώρες - Τα 15 σε οικόσιτα πτηνά