Απεικονιστική εξέταση εγκεφάλου μπορεί να εντοπίσει νέους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κίνδυνο για διπολική διαταραχή, αναφέρει νέα έρευνα.

Αυστραλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να παρατηρήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα νέων ανθρώπων όταν είδαν φωτογραφίες με πρόσωπα που είχαν ευτυχισμένες, τρομαγμένες ή ήρεμες εκφράσεις.

Ο ερευνητής Philip Mitchell, από το University of New South Wales, δήλωσε ότι ανακάλυψε πως οι νέοι άνθρωποι που είχαν γονέα ή αδερφό με διπολική διαταραχή είχαν μειωμένες εγκεφαλικές αντιδράσεις σε πρόσωπα που έδειχναν συναισθήματα, ιδιαίτερα σε τρομαγμένα πρόσωπα.

Αυτό αποτελεί εξαιρετικά υποσχόμενη καινοτομία.

Σύμφωνα με την έρευνα που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό ‘Biological Psychiatry’ η συγκεκριμένη μειωμένη δραστηριότητα συνέβη σε περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστό πως ρυθμίζει τις συναισθηματικές αντιδράσεις.

Ο Mitchell δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως η διπολική διαταραχή είναι πρωταρχικά μια βιολογική νόσος με ισχυρή γενετική επίδραση αλλά χρειάζεται ακόμα να κατανοηθούν οι παράγοντες που την πυροδοτούν. Το να μπορούμε να εντοπίζουμε νέους που αντιμετωπίζουν κίνδυνο θα καταστήσει δυνατή την πραγματοποίηση πρώιμων προγραμμάτων παρέμβασης δίνοντάς τους την καλύτερη πιθανότητα για μακρά και ευτυχισμένη ζωή.

Εξήγησε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η διπολική διαταραχή μπορεί να συνδέεται με δυσλειτουργία στον έλεγχο των συναισθημάτων και είναι κάτι που θα συνεχίσουν να ερευνούν οι επιστήμονες. Πρόσθεσε ότι τώρα έχουμε μια εξαιρετικά υποσχόμενη μέθοδο εντοπισμού παιδιών και νέων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο για διπολική διαταραχή.

Ο Mitchell δήλωσε ότι η πρώιμη ταυτοποίηση θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά το αποτέλεσμα για ανθρώπους που εμφανίζουν στη συνέχεια διπολική διαταραχή και πιθανόν να εμποδίσει ακόμα την έναρξη σε ορισμένους ανθρώπους.

Πηγές:
‘Biological Psychiatry’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε