Η 'συνταγογράφηση' βιβλίων αυτοβοήθειας στο σύστημα υγείας της Βρετανίας, αποτελεί αποτελεσματική αγωγή για την κατάθλιψη, υποδεικνύει έρευνα.

Οι ασθενείς στους οποίους δόθηκαν βιβλία όπως και συναντήσεις που τους καθοδηγούσαν πώς να τα χρησιμοποιήσουν είχαν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης ένα χρόνο αργότερα, σε σχέση με όσους ακολούθησαν τη συνήθη φροντίδα του γενικού ιατρού.

Η επίδραση παρατηρήθηκε επιπλέον των οφελών άλλων αγωγών όπως τα αντικαταθλιπτικά, σημειώνουν ερευνητές από τη Σκωτία στο περιοδικό ‘Plos One.’

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τέτοια προσέγγιση μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να μειωθεί η ζήτηση για θεραπεία στο σύστημα υγείας της Βρετανίας.

Περισσότεροι από 200 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη από τον γιατρό τους έλαβαν μέρος στην έρευνα. Οι μισοί λάμβαναν επίσης αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Ορισμένοι είχαν οδηγό αυτοβοήθειας που πραγματευόταν διάφορες πλευρές της κατάθλιψης, όπως τη λύση για τα προβλήματα ύπνου.

Οι ασθενείς είχαν επίσης 3 συναντήσεις με σύμβουλο, που τους βοήθησε να λάβουν όσο γίνεται περισσότερα από τα βιβλία και να σχεδιάσουν τις αλλαγές που θα κάνουν.

Μετά από 4 μήνες, σε όσους είχαν 'συνταγογραφηθεί' βιβλία αυτοβοήθειες παρουσιάζονταν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης σε σχέση με όσους λάμβαναν τη συνήθη αγωγή από γενικό ιατρό.

Ένα χρόνο αργότερα όσοι ανήκαν στην ομάδα αυτοβοήθειας ήταν περισσότερο πιθανό να ελέγχουν την κατάθλιψη.

Ο ερευνητής Christopher Williams, από το University of Glasgow, δήλωσε ότι οι συναντήσεις με τον σύμβουλο ήταν σημαντικές ώστε να δεσμευτούν οι άνθρωποι.

Οι συναντήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στη γενική πρακτική χωρίς παραπομπή σε ειδικό, αφαιρώντας την πίεση από τις λίστες αναμονής.

Στη Σκωτία, υπάρχει τώρα τηλεφωνική υπηρεσία στήριξης για να βοηθά όσους χρησιμοποιούν τέτοια βιβλία, που μπορούν να αντιγραφούν ελεύθερα.

Ο ερευνητής ανακάλυψε ότι αυτό είχε σημαντική κλινική επίδραση και τα ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Η κατάθλιψη κάμπτει την παρακίνηση των ανθρώπων και καθιστά δυσκολότερη την πεποίθηση ότι είναι πιθανή η αλλαγή.

Πηγές:
‘Plos One.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;