Του Δημήτρη Καραγιώργου

Για 'επιδημιολογική έξαρση’ του μελανώματος κάνουν λόγο οι Έλληνες δερματολόγοι.Την εκτίμηση αυτή υποστηρίζουν τα προκαταρκτικά στοιχεία από τις δωρεάν εξετάσεις, οι οποίες έγιναν πριν από ένα μήνα σε περισσότερους από 5.000 Έλληνες σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της εβδομάδας πρόληψης του καρκίνου του δέρματος.

Μιλώντας στο πλαίσιο του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, ο καθηγητής Δερματολογίας κ. Ανδρέας Κατσάμπας ανέφερε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων από την εβδομάδα πρόληψης.

Επικαλούμενος κάποια προκαταρκτικά στοιχεία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι αυξημένος ο αριθμός των ‘ύποπτων’ κρουσμάτων μελανώματος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, πέρυσι είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις 5.100 Έλληνες, είχαν εντοπιστεί 140 ‘ύποπτα’ κρούσματα, από τα οποία τα 49 ήταν τελικά μελάνωμα.

Φέτος, εξετάστηκαν περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι και εκτιμάται ότι τα ‘ύποπτα’ κρούσματα θα είναι περίπου 200 και από αυτά τα 60 έως 70 θα διαπιστωθεί ότι είναι μελάνωμα.

Στην Ελλάδα – είπε – αναλογούν τρία μελανώματα ανά 100.000 πληθυσμού και η χώρα μας, μαζί με την Ιταλία και την Πορτογαλία, βρίσκεται στην πιο ευνοϊκή θέση, σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη βόρεια Ευρώπη, αναλογούν 11 έως 12 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και στη Σκανδιναβία 10 έως 14 κρούσματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περισσότερα φρούτα στη μέση ηλικία απομακρύνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Ενεργειακή αναβάθμιση - ανακαίνιση Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής της Παιδικής Πολυκλινικής Αθηνών