Η λιτότητα έχει καταστροφική επίδραση στην υγεία, στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αυξάνοντας τις αυτοκτονίες, την κατάθλιψη και τις λοιμώδεις νόσους και μειώνοντας την πρόσβαση σε φάρμακα και περίθαλψη, δήλωσαν ερευνητές.

Περιγράφοντας έρευνες μιας δεκαετίας, οι David Stuckler του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Sanjay Basu, του Stanford University, δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους υποδεικνύουν ότι η λιτότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Σε βιβλίο που θα εκδοθεί την τρέχουσα εβδομάδα οι ερευνητές σημειώνουν ότι περισσότερες από 10.000 αυτοκτονίες και έως ένα εκατομμύριο περιστατικά κατάθλιψης έχουν διαγνωστεί κατά τη διάρκεια της ‘μεγάλης ύφεσης’ και της λιτότητας στην Ευρώπη και τη βόρειο Αμερική.

Στην Ελλάδα’ κινήσεις όπως ο περιορισμός των κονδυλίων για την πρόληψη του ιού HIV συνέπεσαν με άνοδο άνω του 200% στα ποσοστά του ιού από το 2011 λόγω- σε ένα βαθμό- της αύξησης της χρήσης ουσιών στα πλαίσια της ανόδου κατά 50% του ποσοστού ανεργίας στους νέους.

Στην Ελλάδα σημειώθηκε επίσης η πρώτη έξαρση ελονοσίας σε δεκαετίες μετά τις περικοπές σε προγράμματα ψεκασμών κατά των κουνουπιών.

Επίσης, σημειώνουν ότι περισσότεροι από 5 εκατ. Αμερικανοί έχασαν την πρόσβαση στην περίθαλψη κατά την τελευταία ύφεση, ενώ στη Βρετανία, 10.000 οικογένειες είναι άστεγες.

Ο David Stuckler, του Oxford University και συγγραφέας του βιβλίου ‘The Body Economic: Why Austerity Kills’, σημειώνει ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις σοβαρές και ορισμένες φορές, βαθιές συνέπειες στην υγεία, των οικονομικών επιλογών.

Οι βλαβερές συνέπειες που παρατήρησαν, δήλωσε, περιλαμβάνουν έξαρση του HIV και της ελονοσίας, έλλειψη αναγκαίων φαρμάκων, απώλεια πρόσβασης στην περίθαλψη και επιδημία κατάχρησης αλκοόλ, κατάθλιψη και αυτοκτονίες. Η λιτότητα έχει καταστροφική επίδραση, πρόσθεσε.

Προηγούμενες έρευνες από τον Stuckler που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά όπως το ‘Lancet’ και το ‘British Medical Journal’ έχουν συνδέσει τα αυξανόμενα ποσοστά αυτοκτονίας σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης με τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και ανακάλυψαν ότι η επιδημία του ιού HIV εξαπλώνεται εν μέσω περικοπών στην περίθαλψη ευάλωτων ανθρώπων.

Ωστόσο οι Stuckler και Basu δήλωσαν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία δεν είναι αναπόφευκτες, ακόμα και κατά τη διάρκεια των χειρότερων οικονομικών καταστροφών.

Πηγές:
Ξένος Τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;