Ερευνητές ολοκλήρωσαν αρχικές δοκιμές σε νέο φάρμακο για το προχωρημένο μελάνωμα και αναφέρουν ότι παρέχει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση αυτού του είδους την κακοήθεια. Το μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή μορφή του καρκίνου του δέρματος.
Ερευνητές ολοκλήρωσαν την αρχική κλινική δοκιμή του φαρμάκου της Merck, lambrolizumab (MK3475). Παρατήρησαν θετική επίδραση σε 135 ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα.
Η ερευνητική ομάδα του UCLA σημειώνει τα αποτελέσματα στο περιοδικό New England Journal of Medicine.
Χώρισε ασθενείς σε 3 ομάδες και τους υπέβαλε σε διαφορετικές αγωγές.
Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους ασθενείς, ποσοστό 38% στο οποίο χορηγήθηκε το MK3475 εμφάνισε βελτίωση. Στην ομάδα της χαμηλότερης δόσης εμφάνισε βελτίωση το ένα τέταρτο. Σε όσους χορηγήθηκε η υψηλότερη δόση η βελτίωση έφθασε στο 52%.
Οι επιστήμονες δεν υπολόγισαν τη μέση διάρκεια ανταπόκρισης των ασθενών επειδή απομάκρυναν από τη δοκιμή 5 ανθρώπους με αρχική ανταπόκριση, μετά από επιδείνωση του μελανώματος. Μέχρι τώρα η μακρύτερη ανταπόκριση ξεπερνά τον ένα χρόνο.
Οι ερευνητές αναθάρρησαν από το ότι οι παρενέργειες ήταν ελαφριές και εύκολα αντιμετωπίσιμες. Πυρετός, κούραση, μυϊκή αδυναμία, απώλεια του χρώματος του δέρματος και εξάνθημα. Περισσότερο σοβαρές παρενέργειες, όπως φλεγμονή νεφρών ή πνευμόνων επηρέασαν το 13% των ασθενών.
Σύμφωνα με τον ερευνητή Dr. Antoni Ribas, η δοκιμή έδειξε ότι το lambrolizumab είχε το μεγαλύτερο ποσοστό διαρκών ανταποκρίσεων μεταξύ των φαρμάκων που δοκιμάστηκαν για το μελάνωμα. Ειδικοί πιστεύουν ότι το φάρμακο δρα επανεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σε ασθενή με προχωρημένο μελάνωμα.
Το MK3475 είναι αντίσωμα που ωθεί το ανοσοποιητικό να κυνηγήσει τα κύτταρα του μελανώματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μετά την αγωγή το ανοσοποιητικό κατά κάποιον τρόπο θυμάται το μελάνωμα ως εισβολέα και συνεχίζει να το ρυθμίζει για εκτεταμένο διάστημα.
Πηγές:
New England Journal of Medicine.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας