Πιο κοντά, ενδεχομένως, στην θεραπεία του AIDS μας φέρνει η νέα ανακάλυψη μεθόδου με την οποία επιστήμονες αφαιρούν τον ιό από τα προσβεβλημένα κύτταρα. Γερμανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα ένζυμο το οποίο επιτίθεται στο DNA του ιού HIV και το απομακρύνει από το μολυσμένο κύτταρο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Science’.

Το ένζυμο απέχει ακόμα αρκετά από το να χρησιμοποιηθεί σαν θεραπεία αλλά προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας σε περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Η τρέχουσα θεραπεία επικεντρώνεται στην καταστολή του ιού έτσι ώστε να καθυστερήσει η εκδήλωση του AIDS, η οποία παρατείνει σημαντικά τη ζωή του φορέως.

Το νέο ένζυμο, που ονομάστηκε Tre, αναπτύχθηκε από Γερμανούς επιστήμονες και αν αποδειχτεί ότι είναι ασφαλές στους ανθρώπους ενδεχομένως θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ιού. Στο εργαστήριο το ένζυμο απομάκρυνε τον ιό από τα μολυσμένα κύτταρα σε διάστημα 3 μηνών.

Kατάφερε να αφαιρέσει τον ιό από το γονιδίωμα των προσβεβλημένων κυττάρων με το να αναγνωρίσει και να ανασυνδυάσει τη δομή του DNA του ιού. Ωστόσο πρέπει να ξεπεραστούν σημαντικά εμπόδια πριν μπορέσει να χρησιμοποιηθεί το ένζυμο στη θεραπεία των ασθενών.

Το πιο δύσκολο είναι να βρεθούν οι αποτελεσματικοί και ασφαλείς τρόποι χορήγησης και η αποφυγή παρενεργειών.

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να σχεδιάσουν νέα ένζυμα που θα μπορούν να στοχεύσουν σε άλλα σημεία του DNA του ιού.

Πηγές:
'Science'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράσεις από την Ευρώπη για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα