Πειραματικό εμβόλιο φαίνεται υποσχόμενο για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος, αναφέρουν ερευνητές, καθώς 6 από 7 ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα ανταποκρίθηκαν θετικά.

Το εμβόλιο επίσης επιβράδυνε την εξέλιξη του όγκου σε 3 από τους ασθενείς, σύμφωνα με ερευνητές του Washington University School of Medicine στο St. Louis.

Η μέθοδος- που θεωρείται από πολλούς η μελλοντική αγωγή κατά του καρκίνου- χρησιμοποιεί τα κύτταρα ενός ασθενούς για να προκαλέσει αντίδραση του ανοσοποιητικού στα καρκινικά κύτταρα και να επιβραδύνει την εξέλιξη τους.

Ο Dr. Gerald Linette, δήλωσε πως πρόκειται για εξατομικευμένη ανοσοθεραπεία.

Tο ανοσοποιητικό παίζει ρόλο στο μελάνωνα και οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν ένα μόριο, η ιντερλευκίνη 12p70, μπορούσε να οδηγήσει σε αντίδρασή του έναντι του καρκίνου.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η ιντερλευκίνη 12p70 ήταν πολύ σημαντική για τον έλεγχο της νόσου. Προκάλεσε ανταπόκριση, όπου τα κύτταρα Τ του ανοσοποιητικού δρουν άμεσα έναντι του μελανώματος.

Ορισμένοι ασθενείς παράγουν πολύ ιντερλευκίνη 12p70, και πήγαν καλά. Ωστόσο άλλοι παρήγαγαν λίγη ή καθόλου και είχαν χειρότερη εικόνα, δήλωσε ο Linette.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Investigation, αναλύει τη χρήση του εμβολίου σε 7 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο σταδίου IV.

Η Dr. Michele Green, του Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, δήλωσε πως πρόκειται για σπουδαίο πρώτο βήμα. Πιστεύει ότι τέτοιες τεχνικές θα είναι οι συνήθεις μελλοντικά. Επί του παρόντος στο προχωρημένο μελάνωμα δεν υπάρχει θεραπεία, πρόσθεσε.

Tο πειραματικό εμβόλιο έχει αναπτυχθεί από τα δενδριτικά κύτταρα ενός ασθενούς, ένα είδος κυττάρου ανοσοποιητικού. Οι ερευνητές τροποποίησαν τα κύτταρα για να αυξήσουν την παραγωγή της ιντερλευκίνης 12p70, που προκαλεί έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού στον καρκίνο, εξήγησε ο Linette.

Η ερευνητική ομάδα ενεργοποίησε τα δενδριτικά κύτταρα πριν τα επαναχορηγήσει στον ασθενή.

Το εμβόλιο μοιάζει πιο ασφαλές σε σχέση με προηγούμενες προσπάθειες αλλά θα χρειαστούν χρόνια πριν εξασκηθεί τέτοια μέθοδος. Θα χρειαστούν για τουλάχιστον 5-10 χρόνια περισσότερες δοκιμές πριν συμφωνήσουν οι επιστήμονες ποιο είναι το καλύτερο εμβόλιο δενδριτικών κυττάρων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Famar: Οι περιπέτειες από την εποχή Μαρινόπουλου και ο νέος ιδιοκτήτης
Εκστρατεία ενημέρωσης της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας
Τα πρώτα "ναι" ιδιωτών παθολόγων για εφημερίες στο ΕΣΥ