Αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί ενδεχομένως να γυρίσουν πίσω το βιολογικό ρολόι και να αναστρέψουν τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο, δείχνουν νέες ενδείξεις.

Σε πιλοτική έρευνα επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άντρες που ακολουθούσαν καλύτερη διατροφή, ασκούνταν σε μέτριο επίπεδο και είχαν λιγότερο στρεσογόνο τρόπο ζωής, ορισμένα χρόνια, είχαν αυξημένο μήκος στα τελομερή τους- το κάλυμμα στο τέλος των χρωμοσωμάτων που τα προστατεύει από την εκφύλιση.

Τα τελομερή κονταίνουν κάθε φορά που διαιρούνται τα κύτταρα. Όταν έχουν συρρικνωθεί σε ορισμένο μήκος, ένα κύτταρο μπορεί να πεθάνει ή να σταματήσει να διαιρείται.

Στην έρευνα, ζητήθηκε από 10 άντρες να υιοθετήσουν φυτική διατροφή, να ασκούνται μετρίως και να επιλέγουν δραστηριότητες που μειώνουν το στρες, όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα.

Έλαβαν μέρος σε εβδομαδιαίες ομαδικές συναντήσεις, ως τρόπο προαγωγής της κοινωνικής στήριξης. Άλλη ομάδα 25 αντρών δεν έκανε αλλαγές στον τρόπο ζωής και χρησίμευσε ως ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές μέτρησαν το μήκος των τελομερών στα λευκά αιμοσφαίρια των συμμετεχόντων, στην έναρξη και 5 χρόνια αργότερα.

Στην ομάδα που πραγματοποίησε αλλαγές στον τρόπο ζωής, το μήκος των τελομερών αυξήθηκε σημαντικά, κατά 10% κατά μέσον όρο, αλλά στην ομάδα ελέγχου κόντυνε κατά 3% κατά μέσον όσο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet Oncology.’
Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι τα τελομερή μπορούν επίσης να επιμηκυνθούν και να καθυστερήσουν τη γήρανση των κυττάρων.

Ο ερευνητής Dr. Dean Ornish, του University of California, στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι αρκετές έρευνες έδειξαν ότι καθώς τα τελομερή κονταίνουν, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου και των περισσότερων χρόνιων νόσων- από την καρδιοπάθεια έως τον καρκίνο, ακόμα και την άνοια-αυξάνεται.

Ο Ornish δήλωσε ότι καθώς τα τελομερή κονταίνουν, κατά κάποιον τρόπο κονταίνει και η ζωή. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που δείχνει ότι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν πράγματι να αυξήσουν το μήκος των τελομερών.

Δεν είναι ακριβώς γνωστό πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να επηρεάσουν το μήκος των τελομερών, δήλωσαν οι ερευνητές.
Το μήκος των τελομερών ελέγχεται από πολλούς μηχανισμούς, περιλαμβανομένης της δραστηριότητας του ενζύμου της, τελομεράση.
Πιστεύεται ότι υψηλότερη δραστηριότητα τελομεράσης αυξάνει το μήκος των τελομερών. Ωστόσο οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν αύξηση στο ένζυμο, στην έρευνα, και δεν ερεύνησαν για άλλους πιθανούς μηχανισμούς.

‘Ολοι οι άντρες στην έρευνα διαγνώστηκαν με χαμηλού κινδύνου καρκίνο στον προστάτη και είχαν αποφασίσει να μην υποβληθούν σε συμβατικές θεραπείες. Ωστόσο η έρευνα δεν είχε σχεδιαστεί να εντοπίσει την επίδραση των αλλαγών του τρόπου ζωής στον καρκίνο προστάτη. Είναι πιθανό τα ευρήματα για τις αλλαγές του τρόπου ζωής να εκτείνονται σε άλλες ομάδες ανθρώπων επίσης, δήλωσε ο ερευνητής.

Ο Ornish σημείωσε ότι οι εφαρμογές των ευρημάτων μπορεί πιθανόν να αφορούν όλους τους άντρες και τις γυναίκες
Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης μια καθαρή τάση. Όσο περισσότερες θετικές αλλαγές πραγματοποιούσαν οι συμμετέχοντες στον τρόπο ζωής τους τόσο μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στο μήκος των τελομερών.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν πολύ μικρός για να αποδείξει αιτιατή σχέση, δήλωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, παρά το μικρό μέγεθος της έρευνας, η διαφορά μεταξύ των ομάδων ήταν πολύ σημαντική.

Χρειάζονται μεγαλύτερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και νόσων, δήλωσε ο Ornish.

 

Πηγές:
‘Lancet Oncology.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]