Υποπροϊόν της χοληστερόλης μπορεί να πυροδοτήσει τη μοιραία ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων.

Το εύρημα αυξάνει την προοπτική ότι η λήψη φαρμάκων κατά της χοληστερόλης, στατινών, θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον καρκίνο.
Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Science’, βοηθά να εξηγηθεί γιατί η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο.
Ωστόσο, οργανώσεις για τον καρκίνο προειδοποίησαν ότι είναι πολύ νωρίς να συμβουλευθούν οι γυναίκες να λάβουν στατίνες.

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με πολλά είδη καρκίνου, όπως του μαστού, του εντέρου και της μήτρας.

Το λίπος στους παχύσαρκους ανθρώπους μπορεί να αντλήσει ορμόνες όπως τα οιστρογόνα, που οδηγούν την ανάπτυξη καρκίνου.
Ερευνητική ομάδα του Duke University Medical Centre, στις ΗΠΑ, έδειξε ότι η χοληστερόλη είχε παρόμοια επίδραση.

Η χοληστερόλη διασπάται από τον οργανισμό σε 27HC, που μιμείται τα οιστρογόνα και παράγει το ίδιο αποτέλεσμα με την ορμόνη σε ορισμένους ιστούς.

Πειράματα σε ποντικούς έδειξαν ότι διατροφή υψηλή σε λιπαρά αύξησε τα επίπεδα του 27HC στο αίμα και οδήγησε σε όγκους που ήταν 30% υψηλότεροι σε σχέση με τους ποντικούς που ακολουθούσαν φυσιολογική διατροφή.

Οι όγκοι επίσης ήταν πιο πιθανό να εξαπλωθούν. Επιπλέον ο ανθρώπινος ιστός καρκίνου στο μαστό αναπτύχθηκε πιο γρήγορα στο εργαστήριο όταν σιτίστηκε με 27HC.

Ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Donald McDonnell, δήλωσε ότι πολλές έρευνες έδειξαν σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του καρκίνου του μαστού και ιδιαίτερα ότι η αυξημένη χοληστερόλη σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού αλλά δεν εντοπίστηκε κάποιος μηχανισμός.

Ανακάλυψε μόριο, το 27HC, που μιμείται τα οιστρογόνα και μπορεί ανεξάρτητα να πυροδοτήσει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα αυξάνουν την πιθανότητα η μείωση της χοληστερόλης να μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Οι στατίνες ήδη λαμβάνονται από εκατομμύρια ανθρώπους για τη μείωση της καρδιοπάθειας. Ωστόσο έρευνες έχουν υποδείξει ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Μια πιο υγιεινή διατροφή είναι άλλος τρόπος να μειωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό.

 

Πηγές:
‘Science’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών