Μικρές αλλαγές στη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα οικογενειών στη Νότια Ασία βελτίωσαν την πιθανότητα απώλειας βάρους για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη 2, σύμφωνα με έρευνα.

Οι μικρές αλλαγές μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν την υγεία και ευεξία τους, ανακάλυψε κλινική έρευνα στο Εδιμβούργο.

Η έρευνα του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου πραγματοποιήθηκε στα σπίτια των εθελοντών και όχι στο νοσοκομείο.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα του είδους της, στη Βρετανία, που εστιάζει σε πληθυσμούς της Νότιας Ασίας.

Οι εθελοντές έχασαν βάρος και εμφάνισαν πτώση στις μετρήσεις του ισχίου και της μέσης και υπήρχαν ενδείξεις ότι ήταν λιγότερο πιθανό να γίνουν διαβητικοί μέχρι το τέλος της έρευνας, που εστίασε σε ανθρώπους με καταγωγή από την Ινδία και το Πακιστάν.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η καταγωγή και η κουλτούρα έπαιζε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία στάσεων και συμπεριφορών όσον αφορά τη διατροφή και την άσκηση.

Εθνικές οδηγίες δείχνουν ότι οι άνθρωποι στη Νότια Ασία δίνουν ισχυρή έμφαση στην οικογενειακή ζωή και στο να τρώνε όλοι μαζί.
Από μικρή ηλικία άνθρωποι από τη Νότια Ασία θεωρούνται ευαίσθητοι ή σε κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Άντρες από το Πακιστάν και την Ινδία έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό παρόλο που έχουν παρόμοιο Δείκτη Μάζας Σώματος.

Η έρευνα διήρκεσε 3 χρόνια και αφορούσε 171 ανθρώπους Ινδικής και Πακιστανικής καταγωγής που ζούσαν στη Σκοτία και ήδη αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη.

Δόθηκαν λεπτομερείς συμβουλές από διαιτολόγους και πηγές κατάλληλες με την κουλτούρα τους για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να ρυθμίσουν το βάρος τους μέσω της άσκησης και της διατροφής.

Ταυτόχρονα στις ομάδες ελέγχου δόθηκαν βασικές συμβουλές που δεν βασίζονταν στη συγκεκριμένη κουλτούρα.

Ο καθηγητής Raj Bhopal, από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι οι διαφορετικές προσεγγίσεις δείχνουν ότι μια στρατηγική φιλική προς την οικογένεια με συμβουλές τρόπου ζωής που να αρμόζουν στην κουλτούρα μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά οφέλη όσον αφορά την υγεία των ανθρώπων μέσω της απώλειας βάρους.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet Diabetes and Endocrinology.’

 

Πηγές:
‘Lancet Diabetes and Endocrinology.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό