Γυναίκες που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν εξασθένηση στις νοητικές ικανότητες και τη μνήμη, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής, Dr. Bernhard Haring, του Comprehensive Heart Failure Center στο πανεπιστήμιο Würzburg, δήλωσε ότι οι γιατροί ήδη υποπτεύονταν τη σχέση. Η νέα έρευνα παρέχει επιπλέον ενδείξεις σε ευρεία κλίμακα, περιλαμβανομένων πολλών διαφορετικών ειδών καρδιακής νόσου, με συγκεκριμένο ενδιαφέρον στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από μακροχρόνια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 6.000 γυναίκες, ηλικίας 65 έως 79 ετών.

Ερευνητές ρώτησαν τις γυναίκες αν είχαν διαγνωστεί ποτέ με καρδιακά προβλήματα. Στη συνέχεια τις υπέβαλαν σε εξέταση για την εγκεφαλική λειτουργία στην έναρξη της έρευνας και μια φορά το χρόνο.

Στην έναρξη, καμία από τις γυναίκες δεν εμφάνιζε νοητικά προβλήματα. Περίπου 900 ανέφεραν πως είχαν καρδιοπάθεια.
Περίπου 8 χρόνια αργότερα, περισσότερες από 400 γυναίκες έδειξαν σημάδια νοητικής εξασθένησης ή άνοιας. Γυναίκες που δήλωσαν ότι είχαν καρδιοπάθεια ήταν 29% περισσότερο πιθανό να έχουν νοητικά προβλήματα σε σχέση με όσος δεν είχαν καρδιοπάθεια.

Γυναίκες που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή εμφάνιζαν το μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν νοητικά προβλήματα και προβλήματα μνήμης, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Journal of the American Heart Association.’

Όσες είχαν ιστορικό εγχείρησης bypass ή περιφερικής αγγειακής νόσου αντιμετώπιζαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο, δήλωσε ο Haring.
Ωστόσο ούτε η αρρυθμία ούτε η καρδιακή ανεπάρκεια συνδέονταν με εξασθένηση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Ανεξάρτητα με το αν οι γυναίκες είχαν καρδιακή νόσο, όσες εμφάνιζαν υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο για νοητική εξασθένηση. Ωστόσο δεν παρουσιάστηκε σχέση με την παχυσαρκία.

Ο Haring δήλωσε ότι γυναίκες με οποιουδήποτε είδους καρδιοπάθεια θα πρέπει να επισκέπτονται τον γιατρό τους σε τακτική βάση.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD