Η υγεία μπορεί να καταστήσει υγιή έναν άνθρωπο, αλλά η ευτυχία μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που αγαπούν τη ζωή είχαν την τάση να διατηρούν καλύτερη σωματική λειτουργικότητα σε καθημερινές δραστηριότητες καθώς γερνούσαν.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους, ηλικίας 60 ετών και άνω που ζούσαν στη Βρετανία και τους ακολούθησε για 8 χρόνια. Οι εθεοντές περιέγραψαν πόσο ευχαριστιόνταν τη ζωή.

Οι ερευνητές εξέτασαν αν οι συμμετέχοντες είχαν δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως να σηκώνονται από το κρεβάτι, να ντύνονται ή να κάνουν μπάνιο. Κατέγραψαν επίσης την ταχύτητα βάδισης των εθελοντών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι διατηρούσαν καλύτερη σωματική λειτουργία καθώς γερνούσαν, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, η οικονομική κατάσταση και ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής.

Οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι είχαν περίπου 80% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δυσκολίες στις καθημερινές λειτουργίες σε σύγκριση με τους πιο ευτυχισμένους, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Canadian Medical Association Journal.'

Ο Andrew Steptoe, του University College London, σημείωσε ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η ταχύτητα βάδισης των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων μειώνεται με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με όσους χαίρονται λιγότερο τη ζωή.

Αυτό δεν οφείλεται στο ότι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν καλύτερη υγεία ή είναι πιο νέοι ή πιο πλούσιοι, καθώς ακόμα και αν ληφθούν υπόψη οι συγκεκριμένοι παράγοντες η σχέση ισχύει.

Tα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερη οικονομική κατάσταση και εκπαίδευση και όσοι ήταν παντρεμένοι και εργάζονταν είχαν υψηλότερα επίπεδα ευεξίας.

Όπως αναμενόταν η φτωχή υγεία συνδεόταν με χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας. Οι άνθρωποι με χρόνιες νόσους ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα ευχαρίστησης από τη ζωή.

Η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει αιτιατή σχέση μεταξύ ευτυχίας και υγείας, αλλά ενισχύει τις ενδείξεις ότι η χαρά της ζωής είναι σχετική με τη μελλοντική ανικανότητα και κινητικότητα των ηλικιωμένων, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι προσπάθειες να ενισχυθεί η ευεξία σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να έχουν οφέλη στην κοινωνία και στο σύστημα περίθαλψης.

Πηγές:
'Canadian Medical Association Journal.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]