Οι ασθενείς με χρόνια νόσο των νεφρών που ταυτόχρονα είναι παχύσαρκοι, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπερπαραθυρεοειδισμό, σε σχέση με ασθενείς φυσιολογικού σωματικού βάρους. Η πάθηση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και θανάτου, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές.
Ο υπερπαραθυρεοειδισμός αφορά αυξημένα επίπεδα της παραθυρεοειδικής ορμόνης (PTH). Φυσιολογικά, η ορμόνη αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της φυσιολογικής κατασκευής των οστών. Τα αυξημένα επίπεδα μπορούν να οδηγήσουν σε ανωμαλίες των οστών και αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και θάνατο.
Η μειωμένη λειτουργία των νεφρών είναι η κύρια αιτία εμφάνισης παραθυρεοειδισμού σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 496 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ασθένεια των νεφρών που δεν έκαναν ακόμα αιμοκάθαρση. Παρατηρήθηκε ότι υπήρχε σημαντική σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και υπερπαραθυρεοειδισμού. Τα επίπεδα PTH αυξάνονταν σε συνάρτηση με το σωματικό βάρος.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Csaba Kovesdy, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι σε ανθρώπους με φυσιολογική λειτουργία των νεφρών η παχυσαρκία οδηγεί σε δυσλειτουργία του μηχανισμού μεταβολισμού της βιταμίνης D και σε αυξημένα επίπεδα PTH, αλλά ο μηχανισμός αυτός δεν είχε εξεταστεί σε ασθενείς με χρόνια νόσο των νεφρών.
O ερευνητής δήλωσε ότι καθώς η παχυσαρκία και ο υπερπαραθυρεοειδισμός είναι πολύπλοκα προβλήματα στη χρόνια νόσο των νεφρών, ο καθορισμός μιας σχέσης μεταξύ των δυο είναι σημαντικός, λόγω των πιθανών προγνωστικών και θεραπευτικών συνεπειών.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Clinical Journal of the American Society of Nephrology’.
Πηγές:
‘Clinical Journal of the American Society of Nephrology’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκυμοσύνη: Εντοπίστηκε γονίδιο που συμβάλλει στην αποβολή
Τι μπορεί να δείξει το βάδισμα για την υγεία μου
Γυναίκες Φαρμακοποιοί: Καινοτομία, επιχειρηματικότητα και ισορροπία ζωής-εργασίας