Ερευνητές ανέπτυξαν εργαλείο που προβλέπει τον κίνδυνο να εμφανίσουν έφηβα αγόρια κλινική κατάθλιψη.
Η αναζήτηση υψηλών επιπέδων της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, και αναφορές ότι κάποιος αισθανόταν δυστυχία, μοναξιά ή έλλειψη αγάπης μπορούσαν να εντοπίσουν .όσους αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ερευνητές του University of Cambridge, επιθυμούν να αναπτύξουν τρόπο διάγνωσης της κατάθλιψης με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να προβλεφθούν καρδιακά προβλήματα.

Ωστόσο η μέθοδος ήταν λιγότερο χρήσιμη στα κορίτσια.
Δεν υπάρχει ακριβής τρόπος να διαπιστώσουμε με ακρίβεια ποιος θα εμφανίσει κατάθλιψη.
Ερευνητές δήλωσαν ότι έκαναν το πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη διαγνωστικού εργαλείου.

Δοκιμές σε 1.858 εφήβους που περιγράφονται στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of sciences’, συνδύασαν επίπεδα ορμονών και ερωτηματολόγια για τη διάθεση, ώστε να αξιολογήσουν τον κίνδυνο.

Έδειξαν ότι η παρουσία υψηλών επιπέδων κορτιζόλης και καταθλιπτικά συμπτώματα διάθεσης αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάθλιψη σε σύγκριση με τους συγκεκριμένους παράγοντες χωριστά και αποτελούν κίνδυνο για κλινική κατάθλιψη 14 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με όσους έχουν χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης και όχι καταθλιπτικά συμπτώματα.

Περίπου 1 στα 6 αγόρια ανήκε στην κατηγορία υψηλού κινδύνου και οι μισοί από αυτούς διαγνώστηκαν με κλινική κατάθλιψη κατά τα 3 χρόνια της έρευνας.

Ο ερευνητής, καθηγητής Ian Goodyer, δήλωσε ότι μέσω της έρευνας έχουμε τώρα πραγματικό τρόπο εντοπισμού των αγοριών που είναι πιθανό να εμφανίσουν κλινική κατάθλιψη.
Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη στη ζωή τους αλλά το τεστ δεν βοηθά πολύ στον εντοπισμό του κινδύνου.

Μια θεωρία πρεσβεύει ότι οι γυναίκες, φυσιολογικά, έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, που επηρεάζουν τον κίνδυνο.

Το τεστ δεν είναι ακόμα έτοιμο για κλινική χρήση.

Πηγές:
‘Proceedings of the National Academy of sciences’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;