Το σωματικό βάρος δεν ήταν παράγοντας που είχε συνδεθεί μα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Ωστόσο, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο σε σύγκριση με γυναίκες φυσιολογικού βάρους.

Ερευνητές του World Cancer Research Fund (WCRF) και του American Institute for Cancer Research πραγματοποίησαν την έρευνα.

Για άλλα είδη καρκίνου, όπως του μαστού, του εντέρου και της μήτρας, προηγούμενες έρευνας ανακάλυψαν ότι η παχυσαρκία ή το επιπλέον βάρος αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Τώρα, μπορεί να προστεθεί στον κατάλογο και ο καρκίνος των ωοθηκών, που σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορεί να υιοθετήσουν αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μειώσουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στις ωοθήκες.

Οι ερευνητές επισκόπησαν 25 έρευνες που αφορούσαν 4 εκατ. γυναίκες. Από αυτές, 16.000 είχαν καρκίνο ωοθηκών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι για κάθε 5 επιπλέον μονάδες στον Δείκτη Μάζας Σώματος, υπήρχε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών κατά 6%. Επιπλέον, γυναίκες με ΔΜΣ μεγαλύτερο του 28.4 kg/m2 είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο ωοθηκών σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ.

Τα ευρήματα δείχνουν πόσο σημαντικό είναι το σωματικό βάρος όσον αφορά διάφορα είδη καρκίνου που επηρεάζουν και τα δύο φύλα, δήλωσε η Dr. Kate Allen, του WCRF.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την Ψυχική Υγεία
Πρώτο κρούσμα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα
Συνάντηση του προέδρου του ΙΣΑ με τον υπουργό Υγείας