Η παχυσαρκία ενοχοποιείται για πολλούς κινδύνους στην υγεία, όπως καρδιαγγειακή νόσο, προδιαβήτη και πολλά είδη καρκίνου. Νέα έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας σε έφηβα κορίτσια και της χαμηλότερης επίδοσης στο σχολείο.

Βρετανοί ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στο περιοδικό 'International Journal of Obesity', και δήλωσαν ότι η έρευνά τους είναι η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη που εστιάζει στη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και βαθμών σε εφήβους.

Αν και η σχέση ήταν λιγότερο σαφής στα αγόρια, η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι στα έφηβα κορίτσια η σχέση ήταν σαφής.
Ο καθηγητής John Reilly, του University of Strathclyde στη Βρετανία, δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί γιατί η παχυσαρκία συνδέεται αρνητικά με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, αλλά είναι σαφές ότι οι έφηβοι, οι γονείς και όσοι λαμβάνουν αποφάσεις στην εκπαίδευση και τη δημόσια υγεία θα πρέπει να έχουν επίγνωση της επίδρασης της παχυσαρκίας στην εκπαίδευση και την οικονομία.

Η ερευνητική ομάδα εστίασε σε 6.000 παιδιά. Μελετήθηκαν το βάρος και οι ακαδημαϊκές επιδόσεις που καθορίστηκαν από εξετάσεις στις ηλικίες 11,13 και 16 ετών.

Ποσοστό 71,4% των εφήβων είχαν υγιές βάρος, 13,3% ήταν υπέρβαρες και 15,3% παχύσαρκες.
Γενικά, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι κορίτσια που ήταν παχύσαρκα στην ηλικία των 11 ετών είχαν χαμηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις στις ηλικίες 11,13 και 16 σε σύγκριση με όσες είχαν υγιές βάρος.

Ο Dr. Josie Booth, του University of Dundee, δήλωσε ότι υπάρχει σαφής τάση που δείχνει ότι κορίτσια που ανήκουν στην ομάδα της παχυσαρκίας έχουν φτωχότερες επιδόσεις στα σχολικά χρόνια της εφηβείας.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι επειδή η ψυχική υγεία, το IQ και η ηλικία έναρξης της περιόδου δεν επηρεάζουν τη σχέση που παρατήρησαν, χρειάζονται νέες έρευνες για την κατανόηση του μηχανισμού.

 

Πηγές:
'International Journal of Obesity'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΦΕΤ: Ανακαλείται καπνιστό φιλέτο σολωμού
Γεωργιάδης: 1.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία τις επόμενες δύο εβδομάδες
Αυξάνονται τα αυτοάνοσα νοσήματα - Τι δείχνει γερμανική μελέτη