Οι άνθρωποι που σταματούν να λαμβάνουν τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας, σύμφωνα με Ισπανούς ερευνητές.

Μικρής κλίμακας έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία, αποκάλυψε ότι η θνησιμότητα ή η ανάγκη 24ωρης φροντίδας ασθενών που είχαν υποστεί εγκεφαλικό αυξανόταν κατά 5 φορές στην περίπτωση διακοπής λήψης των στατινών. Το άρθρο, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology’, συμβουλεύει τους γιατρούς να εξακολουθήσουν να χορηγούν στατίνες σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, ειδικοί ζητούν περαιτέρω έρευνα πριν γίνουν συστάσεις σε γιατρούς. Εκπρόσωπος ιδρύματος για τα εγκεφαλικά, στη Βρετανία, θεωρεί πως το ένα τρίτο των ασθενών θα μπορούσε πολύ δύσκολα να καταπιεί τα σκευάσματα.

Πολλοί άνθρωποι με υψηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό βρίσκονται και σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και σαν αποτέλεσμα πιθανόν λαμβάνουν στατίνες. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι όσοι λαμβάνουν στατίνες την περίοδο που εμφανίζεται εγκεφαλικό έχουν λιγότερο σοβαρής μορφής, πιθανόν γιατί η λειτουργία των αγγείων και η ροή του αίματος βελτιώνονται.

Ωστόσο, η τελευταία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα αποκάλυψε μεγάλη διαφορά στους ασθενείς που συνέχισαν να λαμβάνουν τις στατίνες τους όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό. Παρακολούθησαν 89 ασθενείς που ήδη λάμβαναν στατίνες.

Κατά τις πρώτες τρεις μέρες μετά το εγκεφαλικό 46 ασθενείς δεν έλαβαν στατίνες ενώ 43 έλαβαν τη συνήθη δόση. Μετά από τρεις μήνες, 27 άνθρωποι, ποσοστό 60%, είτε είχαν πεθάνει είτε χρειάζονταν συνεχή φροντίδα σε σχέση με 16 ανθρώπους στους οποίους επιτράπηκε να συνεχίσουν να λαμβάνουν στατίνες.

Ο επικεφαλής της έρευνας Jose Castillo δήλωσε πως τα αποτελέσματα δείχνουν προς τη σύσταση στους γιατρούς να συνεχίσουν να χορηγούν στατίνες κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο ο Dr.Anthony Rudd, δηλώνει πως τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αμφιλεγόμενα καθώς έγινε σε μικρό αριθμό ασθενών.

Πηγές:
‘Neurology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
H ελληνική φαρμακοβιομηχανία συντελεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών
22 θάνατοι ασθενών με CoViD - 8 διασωληνωμένοι