Άρχισαν σήμερα, 10 Απριλίου, οι εργασίες του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τη Γηριατρική και την έρευνα καθώς και την πρόληψη των νευροεκφυλιστικών νόσων, 1st World Congress on Geriatrics and Neurodegenerative Diseases Research - "GeNeDis 2014", το οποίο διεξάγεται στην Κέρκυρα έως την Κυριακή 13 Απριλίου.
Η εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ιόνιο Ακαδημία, όπου χαιρετισμό απηύθυναν, εκ μέρους των διοργανωτών, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Παναγιώτης Βλάμος και ο ο Γ.Γ. της Science View κ. Μενέλαος Σωτηρίου. Ακολούθησε μήνυμα της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Έρευνα και την Καινοτομία, Marie Geoghegan-Quinn, καθώς και της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Ζέττας Μακρή.
Στη συνέχεια απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου. Σύμφωνα με τον κ. Σπύρου, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός διαγνωστικού κέντρου για την πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ με ενέργειες που θα ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ακολούθησαν οι ομιλίες δύο παγκοσμίως αναγνωρισμένων Ελλήνων επιστημόνων: του καθηγητή Νικόλαου Ρομπάκη (Professor of Psychiatry, Neuroscience and experimental therapeutics. First A.P. Slaner Professor for Alzheimer disease research. Mount Sinai School of Medicine, NYU, USA) που αφιερώθηκε στην έρευνα για το Αλτσχάιμερ και του καθηγητή Γεώργιου Παξινού (O DSc FASSA FAA NHMRC Australia Fellow, Neuroscience Research Australia, Barker St and Hospital Rd, Randwick, Sydney, Australia) που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Ο καθηγητής κ. Ρομπάκης μιλώντας για τη μοριακή νευροπαθολογία της άνοιας τύπου Alzheimer, ανέλυσε τους μηχανισμούς με τους οποίους γενετικές μεταλλάξεις οδηγούν σε νευροεκφυλισμό και άνοια και την εξέταση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που εμπλέκονται στο λεγόμενο “σποραδικό Αλτσχάιμερ” (Sporadic Alzheimer's disease, SAD), ενώ παράλληλα έριξε φως στις τελευταίες πρόσφατες προσπάθειες για την ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπειών δεύτερης γενιάς.
“Ο εγκέφαλος είναι υπέροχος, αλλά δεν είναι παντογνώστης”, τόνισε στην ομιλία του ο καθηγητής κ. Παξινός και συμπλήρωσε: “Τόσο η εκθαμβωτική τεχνολογική επιτυχία του είδους μας όσο και η ανησυχητική υποβάθμιση του περιβάλλοντος την οποία έχει δημιουργήσει, είναι αντανακλάσεις της λειτουργίας του εγκεφάλου μας. Αν ο εγκέφαλος ήταν μικρότερος από ό,τι είναι, δεν θα ήταν σε θέση να υποστηρίξει τη γλώσσα και την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, η οποία σήμερα απειλεί την ίδια την ύπαρξή μας. Αν ο εγκέφαλος ήταν μεγαλύτερος από ό,τι είναι, θα μπορούσε να ήταν σε θέση να κατανοήσει το πρόβλημα και ενδεχομένως ακόμη και να το λύσει. Άρα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει το σωστό μέγεθος!”
Μεταξύ άλλων, το “παρών” δίνουν στο σημαντικότερο ιατρικό γεγονός της χρονιάς: ο καθηγητής Μπέντζαμιν Βόλοζιν του κέντρου για τη νόσο Alzheimer του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ο Άρνο Φιλίνγκερ διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλάνκ της Λειψίας, ο καθηγητής Γηριατρικής - Ψυχιατρικής Παντελεήμων Γιαννακόπουλος από τη Γενεύη, ο δρ. Βασίλης Ντζιαχρήστος ο Έλληνας που "χρωματίζει" τα καρκινικά κύτταρα από το Μόναχο, ο καθηγητής Νευρολογίας - Ψυχιατρικής Κωνσταντίνος Μπούρας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, και άλλοι.
Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για τις τελευταίες μεγάλες προκλήσεις στο χώρο της επιστημονικής έρευνας, για τους νέους στόχους των φαρμακευτικών ουσιών, για την ανάπτυξη νέων βιολογικών δεικτών, για τις νέες τεχνικές απεικόνισης και τα νέα πρωτόκολλα, για την έγκαιρη διάγνωση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, καθώς και πλήθος άλλων επιστημονικών επιτευγμάτων.
Μετά την εναρκτήρια εκδήλωση στην Ιόνιο Ακαδημία, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πρωτοποριακή παράσταση Neuroscience Opera από τον Oded Ben-Horin, αναπληρωτή καθηγητή του Stord Haugesund University College της Νορβηγίας. Ο καθηγητής κ. Ben-Horin έχει δημιουργήσει το εκπαιδευτικό project Write a Science Opera (WASO).
Το συνέδριο GeNeDis 2014 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικότερα της Επιτρόπου Έρευνας και Καινοτομίας Geoghegan – Quinn. Τη διοργάνωσή του Συνεδρίου έχει αναλάβει το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Science View.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας "Αγία Όλγα"
Άτομα με διαβήτη: Υψηλά ποσοστά ανικανοποίητων αναγκών σε φάρμακα ή φαρμακευτικά σκευάσματα και αναλώσιμα
Συναντήσεις στελεχών ΕΣΑμεΑ με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου