Το ποσοστό παχυσαρκίας συνεχίζει να αυξάνει στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, με ορισμένες χώρες και ομάδες- όπως οι γυναίκες και οι φτωχοί- να έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την οικονομική χρήση, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ενώ τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται μέχρι 3% το χρόνο σε χώρες όπως η Γαλλία, το Μεξικό, η Αυστραλία και η Ελβετία, είναι αρκετά σταθερά σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κορέα και η Ιταλία, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Επισκόπηση διαθέσιμων στοιχείων έδειξε ότι η παγκόσμια ύφεση, που άρχισε το 2008, ανάγκασε πολλές οικογένειες σε χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο να μειώσουν τα έξοδα για φαγητό- ιδιαίτερα πιο υγιεινό, που αντικαταστάθηκε από πιο φτηνές και λιγότερο υγιεινές επιλογές.

Ακόμα και σε χώρες που είχαν καλύτερη επίδοση στην ΄οικονομική επιβράδυνση ορισμένες ομάδες ανθρώπων ιδιαίτερα γυναίκες και οι λιγότερο μορφωμένοι και που έχουν χαμηλότερα εισοδήματα ήταν επίσης περισσότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι, ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ.
Οι ερευνητές του OΟΣΑ σημειώνουν ότι η οικονομική κρίση πιθανόν συντέλεσε σε περαιτέρω αύξηση της παχυσαρκίας.

Αν και το συνολικό ποσοστό παχυσαρκίας έχει μειωθεί στις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες τα τελευταία 5 χρόνια, η επιδημία της παχυσαρκίας δεν σταμάτησε να εξαπλώνεται, πρόσθεσαν.

Οι τρέχουσες προσπάθειες που στοχεύουν στην πρόληψη της επιπλέον αύξησης βάρους βελτιώνονται σύμφωνα με τον OΟΣΑ.
Η νέα έρευνα βασίστηκε σε επισκόπηση στοιχείων 10 χωρών του OΟΣΑ και παρουσιάζεται στις 28 Μαΐου στο ευρωπαϊκό συνέδριο παχυσαρκίας στη Βουλγαρία.

Πηγές:
ΟΟΣΑ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την Ψυχική Υγεία
Πρώτο κρούσμα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα
Συνάντηση του προέδρου του ΙΣΑ με τον υπουργό Υγείας