Ο ύπνος σε πολύ φωτεινό δωμάτιο έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αύξησης του βάρους, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ερευνητική ομάδα του Institute of Cancer Research, στο Λονδίνο, ανακάλυψε ότι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης αν το υπνοδωμάτιο ήταν αρκετά φωτεινό για να δουν μέσα σε αυτό, τη νύχτα.
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για να συμβουλεύσει ανθρώπους να βάλουν πιο χοντρές κουρτίνες ή να σβήσουν τα φώτα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 113.000 γυναίκες και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’American Journal of Epidemiology.’’
Ζητήθηκε από τις γυναίκες να βαθμολογήσουν την ποσότητα φωτός στο υπνοδωμάτιό τους τη νύχτα ως εξής:
- Αρκετό φως για διάβασμα
- Αρκετά φωτεινό υπνοδωμάτιο για να δει κάποιος μέσα σε αυτό αλλά όχι για να διαβάσει
- Αρκετά φωτεινό για να δει το χέρι του μπροστά του αλλά όχι πιο μακριά μέσα στο δωμάτιο
- Σκοτεινό για να δει το χέρι του ή αν φορά μάσκα.
Οι απαντήσεις τους συγκρίθηκαν με αρκετές μετρήσεις παχυσαρκίας. Δείκτη Μάζας Σώματος, αναλογία μέσης- γοφών και περίμετρος μέσης ήταν όλα υψηλότερα σε γυναίκες με πιο φωτεινά δωμάτια.
Ο καθηγητής Anthony Swerdlow, από το Institute of Cancer Research, δήλωσε ότι στην πλειονότητα των ανθρώπων υπάρχει σχέση μεταξύ έκθεσης στο φως τη νύχτα και στο επιπλέον βάρος, καθώς και στην παχυσαρκία.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για να γνωρίζουμε αν το πιο σκοτεινό δωμάτιο θα οδηγούσε σε διαφορά όσον αφορά το βάρος.
Ενδεχομένως υπάρχουν άλλες εξηγήσεις για τη σχέση, αλλά τα ευρήματα είναι αρκετά ενδιαφέροντα ώστε να καλούν σε νέες έρευνες.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το φως διαταράσσει το βιολογικό ρολόι, που προέρχεται από το εξελικτικό μας παρελθόν, καθώς ήμασταν ενεργοί όταν ήταν μέρα και χαλαρώναμε όταν ήταν σκοτάδι, τη νύχτα.
Το φως αλλάζει τη διάθεση, τη σωματική δύναμη, ακόμα και τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε την τροφή σε 24ωρη βάση.
Το τεχνητό φως είναι γνωστό πως διαταράσσει το βιολογικό ρολόι καθυστερώντας την παραγωγή της μελατονίνης.
Ο καθηγητής Derk-Jan Dijk, από το Surrey Sleep Centre, δήλωσε ότι δεν θα ήταν κακό να προσπαθήσουμε να κάνουμε πιο σκοτεινά τα υπνοδωμάτια.
Όπως δήλωσε, οι άνθρωποι γενικά δεν έχουν επίγνωση του φωτός στο υπνοδωμάτιό τους. Πιστεύει ότι θα πρέπει να αξιολογήσουν το υπνοδωμάτιο και να διαπιστώσουν πόσο εύκολο θα ήταν να το σκοτεινιάσουν.
Τα φώτα του δρόμου, ορισμένων ξυπνητηριών και τα φώτα standby στις ηλεκτρικές συσκευές, όπως στις τηλεοράσεις, μπορούν να φωτίσουν ένα δωμάτιο, δήλωσε. Γενικά, η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει τη σημασία του σκοταδιού, κατέληξε.
Πηγές:
‘’American Journal of Epidemiology.’’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΦΕΤ: Ανακαλείται καπνιστό φιλέτο σολωμού
Γεωργιάδης: 1.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία τις επόμενες δύο εβδομάδες
Αυξάνονται τα αυτοάνοσα νοσήματα - Τι δείχνει γερμανική μελέτη