Tο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) είναι αιτία των περισσότερων ελκών του στομάχου αλλά νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Alimentary Pharmacology and Therapeutics'' υποδεικνύει ότι η αντιμετώπιση του βακτηρίου συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους.

Υπολογίζεται ότι το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να έχει μολυνθεί με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Ωστόσο μόνο το 20% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί εμφανίζουν συμπτώματα. Νέες ενδείξεις υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν για τη λοίμωξη εμφάνισαν σημαντική αύξηση βάρους σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν αντιμετωπίστηκαν για ελικοβακηρίδιο του πυλωρού.

Επισκοπώντας στοιχεία 49 ερευνών από 10 ευρωπαϊκές χώρες, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ο καθηγητής Gerald Holtmann, εντόπισε σχέση μεταξύ των ποσοστών για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και την παχυσαρκία.

Ο καθηγητής Holtmann, δήλωσε ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας και επιπλέον βάρους ήταν αντίθετα και σημαντικά συνδεδεμένα με την εμφάνιση λοίμωξης με το H. Pylori. Η σταδιακή μείωση της αποίκισης του H. pylori που παρατηρείται τις πρόσφατες δεκαετίες θα μπορούσε να συνδέεται αιτιατά με την επιδημία παχυσαρκίας στο δυτικό κόσμο.

Πηγές:
''Alimentary Pharmacology and Therapeutics''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βιοτρομοκρατία: Η επικοινωνία κινδύνου και η εκπαίδευση του κοινού
Η Κομισιόν ενέκρινε γενετικώς τροποποιημένες ποικιλίες αραβοσίτου για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές
Ιδιοπαθής τρόμος: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την κινητική διαταραχή