Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Alzheimer’s Research and Therapy, διεξήχθη από το Κέντρο Lou Ruvo του Cleveland Clinic και το Κολλέγιο Οστεοπαθητικής του Πανεπιστημίου Touro της Νεβάδα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη βάση δεδομένων clinicaltrials.gov, σύμφωνα με τα οποία διερευνήθηκαν κατά την προαναφερόμενη δεκαετία, 244 φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες αξιολογήθηκαν σε 413 μελέτες.
Από τις 83 μελέτες Φάσης ΙΙΙ (με εξαίρεση τις 14 ουσίες που σήμερα βρίσκονται σε τελικό στάδιο ανάπτυξης), μόνο μία έχει εγκριθεί, η μεμαντίνη, το 2004, η οποία μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα. Το συνολικό ποσοστό επιτυχίας για έγκριση είναι, συνεπώς, μόνο 0,4%.
Οι συντάκτες της μελέτης σημειώνουν ότι άμεσα αναμένονται λίγα προϊόντα σε σύγκριση με την τεράστια πρόκληση από την ασθένεια, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ασθένεια πιο ακριβή από τα καρδιαγγειακά ή τον καρκίνο. Σήμερα, διεξάγονται 108 μελέτες για την Alzheimer, έναντι 1.438 για ογκολογικούς παράγοντες, των οποίων το ποσοστό επιτυχίας για ανάπτυξη νέων φαρμάκων είναι 19%.
"Ανάλογες επιτυχίες απαιτούνται για να τονωθεί η ανάπτυξη φαρμάκων κατά της Alzheimer", υποστηρίζουν οι ερευνητές, υποδεικνύνοντας τον μικρό αριθμό ουσιών που βρίσκονται σε φάση 1 (22 προς το παρόν), αριθμός «ιδιαίτερα ανησυχητικός". Οι ερευνητές προσθέτουν ότι ο η ανάπτυξη εξαρτάται "ενός πολύπλοκο οικοσύστημα ανάπτυξης φαρμάκων» της ακαδημαϊκής κοινότητας, των φορέων χρηματοδότησης, των ρυθμιστικών αρχών, των επιχειρηματικών κεφαλαίων και της φιλανθρωπίας, μεταξύ άλλων, καθώς και τις φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες.
Σχολιάζοντας την προαναφερόμενη ανάλυση, ο Simon Ridley, επικεφαλής της έρευνας στο Κέντρο Έρευνας Αλτσχάιμερ στη Βρετανία, δήλωσε ότι "υπάρχει κίνδυνος τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας των δοκιμών στο παρελθόν, να αποθαρρύνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύουν στην έρευνα για την άνοια. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να κατανοήσουμε τους λόγους που οδήγησαν στη διακοπή αυτών των μελετών και την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων». Και πρόσθεσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες «πρέπει να δεσμευτούν για τη συνεχή επένδυση στην ανάπτυξη φαρμάκων και στις κλινικές δοκιμές, προκειμένου να επιτευχθεί μια σημαντική ανακάλυψη".
Πηγές:
Alzheimer’s Research and Therapy
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας "Αγία Όλγα"
Άτομα με διαβήτη: Υψηλά ποσοστά ανικανοποίητων αναγκών σε φάρμακα ή φαρμακευτικά σκευάσματα και αναλώσιμα
Συναντήσεις στελεχών ΕΣΑμεΑ με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου