Φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού φαίνεται πως επιδρά θετικά και σε ασθενείς με διπολική διαταραχή, δίνοντας αισιόδοξο μύνημα στους ανθρώπους που υποφέρουν, κατά τη φάση της μανίας, τον ένα πόλο της διαταραχής.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ταμοξιφένη εστιάζει με επιτυχία σε πρωτεΐνη του εγκεφάλου που αυξάνεται όταν από την κατάθλιψη βρίσκεται κάποιος στη μανία.
Σε έρευνα που έγινε σε 16 ασθενείς που έλαβαν ταμοξιφένη ή εικονικό φάρμακο, ποσοστό 63% της ομάδας που έλαβε αγωγή διαπίστωσε ανακούφιση των συμπτωμάτων στο τέλος των τριών εβδομάδων, έναντι ποσοστού 13% όσων είχαν λάβει εικονικό φάρμακο.
Η ταμοξιφένη είχε γρήγορη δράση και όσοι την έλαβαν εμφάνισαν σημάδια βελτίωσης την πέμπτη μέρα της θεραπείας.
Τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα για την αντιμετώπιση της μανίας συνήθως χρειάζονται εβδομάδες για να φέρουν αποτέλεσμα. Η ταμοξιφένη έχει γρηγορότερο αποτέλεσμα, αναφέρουν οι ερευνητές, επειδή κατευθείαν περιορίζει μια πρωτεΐνη, την PKC.
Οι ερευνητές δεν έφτασαν μέχρι του σημείου να αναφέρουν ότι η ταμοξιφένη θα γίνει η κύρια θεραπεία για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο φάρμακο εμποδίζει τα οιστρογόνα και αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου.
Ωστόσο τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι θα ανοίξουν τις πόρτες σε νέες θεραπείες που μπορεί να αναπαράγουν το αποτέλεσμα της ταμοξιφένης στον εγκέφαλο χωρίς να σημειώνονται παρενέργειες.
Η διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) αφορά 6 εκατ. Αμερικανούς που υποφέρουν από έντονες εναλλαγές της διάθεσης, που κυμαίνονται από σοβαρή κατάθλιψη ως μανία κατά τις οποίες έχουν την τάση για ενδεχομένως επιβλαβή συμπεριφορά που μπορεί να ‘βγει’ εκτός ελέγχου και να οδηγήσει τον παθόντα σε νοσηλεία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε