Πολλοί είναι οι παράγοντες που συντελούν στον κίνδυνο ενός παιδιού να εμφανίσει παχυσαρκία. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο φαίνεται πως παίζουν τα παραπάνω κιλά της μητέρας και συγκεκριμένα το αν είναι και η ίδια παχύσαρκη, σημειώνουν ερευνητές στο περιοδικό ‘Archives of Disease in Childhood’.

Άλλοι παράγοντες, όπως το να παχαίνει κάποιος με γρήγορο ρυθμό στα πρώτα χρόνια της ζωής του και η παρακολούθηση τηλεόρασης πολλές ώρες παίζουν επίσης ρόλο.

Στην έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν 571 παιδιά. Παρακολουθήθηκαν στη γέννηση, στην ηλικία των 3,5 ετών και στα 7 τους χρόνια. Κάθε φορά μετρούνταν το ποσοστό σωματικού λίπους. Οι επιστήμονες κατέγραψαν και τις ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης σε σχέση με το πόσες ώρες αφιέρωναν στην άσκηση.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ένα παιδί που είχε συσσωρευμένο μεγάλο ποσοστό λίπους μέχρι την ηλικία των 3,5 ετών είχε σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο στα 7 του χρόνια σε σύγκριση με παιδιά 3,5 ετών που είχαν φυσιολογικό ποσοστό λίπους.

Οι τρεις σημαντικότεροι παράγοντες που συνέβαλαν στην πιθανότητα ενός παιδιού να εξελιχτεί σε παχύσαρκο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν η ύπαρξη υπέρβαρης ή παχύσαρκης μητέρας, το θηλυκό φύλο και η παρακολούθηση τηλεόρασης για πολλές ώρες.

Τα παιδιά που είχαν υπέρβαρες ή παχύσαρκες μητέρες είχαν αυξημένο σωματικό λίπος κατά 4% σε σχέση με παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν φυσιολογικό βάρος.

Παράλληλα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα παιδιά που περνούσαν 3 ή περισσότερες ώρες παρακολουθώντας τηλεόραση κάθε μέρα, γενικά είχαν 5% περισσότερο λίπος από αυτά που δεν ξεπερνούσαν τη μια ώρα ημερησίως. Κάθε πρόσθετη ώρα καθιστικής ζωής ισοδυναμούσε με 1% παραπάνω λίπους.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν η εξήγηση των ευρημάτων βρίσκεται στα γονίδια, στον τρόπο ζωής ή στο τι συνέβη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Προειδοποιούν ότι τα παιδιά μπαίνουν στο δρόμο της παχυσαρκίας από πολύ μικρή ηλικία. Έτσι, θα πρέπει να εφαρμοστούν έγκαιρα και στρατηγικές καταπολέμησής της.

Πηγές:
‘Archives of Disease in Childhood’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]