Οι κόρες γυναικών που εκτέθηκαν στο φυτοφάρμακο DDT στη Βρετανία πριν καταργηθεί, ενδεχομένως έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, υψηλής χοληστερόλης ή παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το φυτοφάρμακο που καταργήθηκε τη δεκαετία του 1980 μπορεί να εμποδίσει τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει θερμίδες για τη δημιουργία θερμότητας.

Ανακάλυψαν ότι το θηλυκό παιδί ποντικών που εκτέθηκαν σε επίπεδα DDT που ήταν συγκρίσιμα με αυτά των δυτικών χωρών πριν την απαγόρευση είχαν πιο αργό μεταβολισμό και μικρότερη αντοχή σε κρύες θερμοκρασίες.

Τα ευρήματα είναι πιθανό να αφορούν γυναίκες 30, 40 και 50 ετών.

Το DDT εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ελονοσίας σε διάφορες χώρες.

Η ερευνήτρια Michele La Merrill, δήλωσε ότι ως θηλαστικά πρέπει να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του οργανισμού μας για να ζήσουμε. Ανακάλυψε ότι το DDT μειώνει την ικανότητα των θηλυκών ποντικών να δημιουργούν θερμότητα.
Αν κάποιος δεν δημιουργεί τόση θερμότητα όση ο διπλανός του, αντί να καίει θερμίδες τις αποθηκεύει.

Η έρευνα ανακάλυψε διαφορές ανάμεσα στα φύλα όσον αφορά την έκθεση των ποντικών στο DDT.
Γυναίκες είχαν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και χοληστερόλης, αλλά στους άντρες η έκθεση στο DDT δεν επηρέαζε τα επίπεδα παχυσαρκίας ή χοληστερόλης και προκαλούσε μικρή μόνο αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης.

Η υψηλή σε λιπαρά διατροφή, επίσης οδήγησε θηλυκά ποντίκια να εμφανίσουν περισσότερα προβλήματα με τη γλυκόζη, την ινσουλίνη και τη χοληστερόλη αλλά δεν αποτελούσε παράγοντα κινδύνου για τους άντρες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’PLOS One’’.

 

Πηγές:
‘’PLOS One’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Με ποιους τρόπους θα βελτιώσω τη συγκέντρωσή μου
H επόμενη μέρα των βιοδεικτών - Παραδείγματα εξοικονόμησης κόστους
Απογευματινά χειρουργεία