Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, δήλωσαν ερευνητές.
Αν εμφανιστεί, οι πιθανότητες είναι ότι θα επανέλθει στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι παιδιά προσχολικής ηλικίας που εμφανίζουν κατάθλιψη έχουν περισσότερες από 2,5 φορές αυξημένες πιθανότητες να συνεχίσουν να έχουν τα συμπτώματα στο σχολείο, αναφέρει ερευνητική ομάδα από το Washington University στο St. Louis.

Ωστόσο, ο εντοπισμός της κατάθλιψης στα παιδιά έγκαιρα, θα μπορούσε να καταστήσει την αγωγή πιο αποτελεσματική, σημειώνουν οι ερευνητές.
Πρόκειται για τα ίδια ‘’καλά νέα’’ σχετικά με την κατάθλιψη, δήλωσε η παιδοψυχίατρος Dr. Joan Luby, προσθέτοντας ότι είναι χρόνια νόσος και υποτροπιάζουσα.

Η Luby, δήλωσε ότι τα καλά νέα είναι ότι αν μπορούμε να εντοπίσουμε έγκαιρα την κατάθλιψη ίσως έχουμε μια ευκαιρία να την αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά. Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να αλλάξει την πορεία της νόσου, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να είναι χρόνια και υποτροπιάζουσα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό ‘’American Journal of Psychiatry’’, περιέλαβε 246 παιδιά προσχολικής ηλικίας 3 έως 5 ετών. Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε τα παιδιά για κατάθλιψη και άλλες ψυχικές νόσους.

Τα παιδιά και οι φροντιστές τους συμμετείχαν σε αρκετές αξιολογήσεις ανά διαστήματα.
Συγκεκριμένα, οι φροντιστές ρωτήθηκαν σχετικά με τη λύπη του παιδιού, την ευερεθιστότητα, την ενοχή, τον ύπνο και την όρεξη, καθώς και σχετικά με τυχόν μειωμένη χαρά σε δραστηριότητες ή παιχνίδι.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης αλληλεπιδράσεις μεταξύ των παιδιών και των φροντιστών μέσω ενός καθρέφτη διπλής όψεως.
Αυτό έγινε για να διαπιστωθεί αν μέρος της αιτίας που τα παιδιά είχαν συμπτώματα κατάθλιψης ήταν επειδή δεν φροντίζονταν από τους γονείς.

Όταν άρχισε η έρευνα, 74 από τα παιδιά διαγνώστηκαν με κατάθλιψη. ‘Εξι χρόνια αργότερα, 79 από τα παιδιά είχαν τα κριτήρια για κλινική κατάθλιψη, περιλαμβανομένων περίπου των μισών από τα 74 παιδιά που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη όταν άρχισε η έρευνα.

Στο μεταξύ, μόνο το 24% των 172 παιδιών που δεν είχαν κατάθλιψη στην προσχολική ηλικία εμφάνισαν αργότερα κατάθλιψη.
Μεταξύ των παιδιών με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης ήταν παιδιά σχολικής ηλικίας των οποίων οι μητέρες είχαν εμφανίσει κατάθλιψη, αποκάλυψε η έρευνα.

Το να έχει διαγνωστεί με διαταραχή συμπεριφοράς ένα παιδί στην προσχολική ηλικία, επίσης ενίσχυε τον κίνδυνο για κατάθλιψη αργότερα στο σχολείο. Ο κίνδυνος μειώθηκε ωστόσο, στην περίπτωση που τα παιδιά είχαν πολλή στήριξη από τη μητέρα τους, σημείωσαν οι ερευνητές.

Γενικά, ο κίνδυνος για κατοπινή κατάθλιψη ήταν μεγαλύτερος για παιδιά που διαγνώστηκαν με την πάθηση ενώ βρίσκονταν στα προσχολικά χρόνια, ανέφερε η ερευνητική ομάδα της Luby.

Η Luby δήλωσε ότι η προσχολική κατάθλιψη προέβλεπε την κατάθλιψη σχολικής ηλικίας πέρα από άλλους παράγοντες κινδύνου.
Αυτά τα παιδιά φαίνεται να βρίσκονται σε πορεία κατάθλιψης, που είναι ανεξάρτητη από άλλους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας 3 ετών θα πρέπει να αξιολογούνται τακτικά για κατάθλιψη, πιστεύουν ερευνητές. Τέτοια εξέταση λέγεται πιο εύκολα παρά πραγματοποιείται, ωστόσο, καθώς δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για μικρά παιδιά, σημείωσαν οι ερευνητές.

 

 

Πηγές:
‘’American Journal of Psychiatry’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;