Την κυκλοφορία της πιταβαστατίνης, για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης σε ενήλικους ασθενείς με πρωτοπαθή υπερχοληστερολαιμία ή / και μικτή δυσλιπιδαιμία, ανακοίνωσε η Recordati Hellas A.E.

Πρόκειται για μία νέας γενιάς ισχυρή συνθετική στατίνη η οποία συνδυάζει τον αποτελεσματικό έλεγχο της LDL-C (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη - χοληστερόλη) και των τριγλυκεριδίων, με την ταυτόχρονη και μακροπρόθεσμη αύξηση της HDL-C (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη – χοληστερόλη). Λόγω της καινοτόμου χημικής δομής του, το φάρμακο επιτυγχάνει ελάττωση της τάξης του 34% - 47% της LDL-C σε χαμηλές δόσεις.

Η πιταβαστατίνη μεταβολίζεται ελάχιστα από το κυτόχρωμα P450 (CYP) στο ήπαρ, με αποτέλεσμα να αλληλεπιδρά ελάχιστα με άλλα φάρμακα. Ο μεταβολισμός καθώς και οι πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων, αποτελούν σημαντικό παράγοντα αξιολόγησης στο δυσλιπιδαιμικό ασθενή λόγω λήψης πολλών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου ή των συνοδών νοσημάτων.

Η αποτελεσματικότητα του νέου φαρμάκου, έχει αποδειχθεί σε αρκετές κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ, σύμφωνα με τις οποίες:

  • μείωσε αποτελεσματικά και με ασφάλεια την LDL-C με επίτευξη των τιμών - στόχων των κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης (EAS), στην πλειοψηφία των ασθενών με πρωτοπαθή υπερχοληστερολαιμία ή μικτή δυσλιπιδαιμία, παρόμοια με τις μειώσεις που παρατηρήθηκαν με ατορβαστατίνη και σιμβαστατίνη.
  • σε δόσεις 2 mg και 4 mg έδειξε συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα με τις συχνότερα συνταγογραφούμενες στατίνες, με τα 2 mg πιταβαστατίνης να αποδεικνύουν στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι της σιμβαστατίνης 20 mg στη μείωση της LDL-C, της μή LDL-C και της ολικής χοληστερόλης (TC).
  • μείωσε αποτελεσματικά την LDL-C στους ηλικιωμένους ασθενείς και βελτίωσε επίσης την HDL-C και άλλες παραμέτρους του μεταβολισμού των λιπιδίων σε ασθενείς που διατρέχουν υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
  • αποδείχθηκε ανώτερο απο την πραβαστατίνη ως προς τη βελτίωση της LDL-C σε ηλικιωμένους ασθενείς (65 ετών και άνω).
  • έδειξε μια σταδιακή και σταθερή αύξηση της HDL-C μακροπρόθεσμα, υποστηριζόμενη από τα δεδομένα μίας μελέτης επέκτασης 52 εβδομάδων.

Η πιταβαστατίνη απέδειξε πολύ καλή συνολική ασφάλεια με χαμηλή εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών σε συγκριτικές μελέτες φάσεως III με ατορβαστατίνη, σιμβαστατίνη και πραβαστατίνη. Όλες οι περιεκτικότητες της Πιταβαστατίνης (1, 2 και 4 mg) έδειξαν παρόμοια ασφάλεια με την πραβαστατίνη (10, 20 και 40 mg), η οποία θεωρείται ως η στατίνη με τις μικρότερες πιθανότητες να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες ή φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις. Επιπλέον, η Πιταβαστατίνη απέδειξε μακράς διάρκειας ασφάλεια (έως 52 εβδ.), συγκρίσιμη με την αντίστοιχη της σιμβαστατίνης ή της ατορβαστατίνης.

Το νέο φάρμακο κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά από τις 10 Ιουνίου του 2014.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών