Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού ενδεχομένως υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο ενός καπνιστή να εμφανίσει ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές στη Σουηδία δήλωσαν ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού θα μπορούσε να έχει εφαρμογή στον τρόπο που εξετάζεται η διατροφή στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπως και σε άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Rheumatology’’, πραγματοποιήθηκε σε 386 ανθρώπους που ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες για περίπου 8 χρόνια πριν εμφανίσουν συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για την υγεία των συμμετεχόντων, περιλαμβανομένων των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας, της καπνιστικής συνήθειας και δειγμάτων αίματος. Τα στοιχεία συνεκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου 1.900 ανθρώπων.

Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σημαντική σχέση μεταξύ της πρόσληψης αλατιού μόνο και της εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας αλλά η υψηλή πρόσληψη αλατιού υπερδιπλασίαζε τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους καπνιστές.

Ο Bjorn Sundstrom, του Umea University, δήλωσε ότι σύμφωνα με τη νέα ανάλυση, περίπου το ήμισυ του αυξημένου κινδύνου από το κάπνισμα στην εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας οφείλεται στην αλληλεπίδραση με τη λήψη αλατιού.
Tα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κερδίσουν καλύτερη κατανόηση της εμφάνισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους καπνιστές, υπέδειξαν οι ερευνητές.

Aν και η έρευνα ανακάλυψε αυξημένο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε άνθρωπος που κάπνιζαν και είχαν υψηλή πρόσληψη αλατιού η σχέση που φάνηκε δεν αποδεικνύεται αιτιατή.

 

Πηγές:
‘’Rheumatology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας