Τεχνητά γλυκαντικά μπορεί δυνητικά να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, παρά το ότι δεν περιέχουν θερμίδες, ανακάλυψαν ερευνητές σε έρευνες που πραγματοποίησαν σε ανθρώπους και ποντικούς.

Αυτό οφείλεται στο ότι η σακχαρίνη και τα όμοιά της φαίνεται να αλλάζουν τα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο με τρόπους που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ικανότητα ορισμένων ανθρώπων να επεξεργάζονται τη γλυκόζη, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Nature’’.

Αυτό σημαίνει μάλλον ότι αντί τα τεχνητά γλυκαντικά να βοηθούν στο θέμα της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 μπορεί πιθανόν να συμβάλλουν στο πρόβλημα, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή με τεχνητά γλυκαντικά εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με ποντικούς που έπιναν νερό ή νερό με ζάχαρη.

Ανακάλυψαν επίσης ότι μπορούσαν να επαναφέρουν τα επίπεδα σακχάρου στο φυσιολογικό χορηγώντας τους αντιβίωση.

Επιπλέον μπορούσαν να προκαλέσουν υψηλά επίπεδα σακχάρου σε υγιείς ποντικούς που δεν εκτέθηκαν ποτέ σε τεχνητά γλυκαντικά μεταμοσχεύοντας βακτήρια του εντέρου από ποντικούς που είχαν λάβει σακχαρίνη.

Μελετώντας ομάδα σχεδόν 400 ανθρώπων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι χρησιμοποιούσαν, μακροχρόνια, τεχνητά γλυκαντικά ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας.

‘Ηταν επίσης περισσότερο πιθανό να έχουν σημάδια διαταραγμένης επεξεργασίας γλυκόζης σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούσαν συνήθως τέτοια γλυκαντικά.

Σε μικρό πείραμα που ακολούθησε, οι ερευνητές εξέτασαν επίπεδα σακχάρου στο αίμα 7 ανθρώπων που δεν κατανάλωναν συνήθως τεχνητά γλυκαντικά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 4 από τους παραπάνω ανθρώπους είχαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου μετά την κατανάλωση της μέγιστης συνιστώμενης καθημερινής ποσότητας σακχαρίνης από τον U.S Food and Drug Administration, για 6 συνεχόμενες ημέρες.

Ο Eran Segal, του Weizmann Institute of Science στο Rehovot, του Ισραήλ, δήλωσε έκπληκτος, δεδομένης της μαζικής κατανάλωσης και χρήσης των τεχνητών γλυκαντικών και της γενικής θεώρησης ότι είναι ασφαλή.

Αν και έρευνες σε ανθρώπους και ποντικούς, κυρίως εστίασαν στη σακχαρίνη, η πρώτη ομάδα των πειραμάτων σε ποντικούς περιέλαβε επίσης τη σουκραλόζη και την ασπαρτάμη.

Και οι 3 φάνηκε να έχουν την ίδια επίδραση στα επίπεδα σακχάρου των ποντικών.

Οι ερευνητές, δήλωσαν ότι κανένας δεν θα πρέπει να κάνει άμεσες διατροφικές επιλογές με βάση τα ευρήματα.
Ο ερευνητής, Dr. Eran Elinav, του Weizmann Institute's Immunology Department, τονίζει ότι δεν δηλώνει πως τα σακχαρούχα ροφήματα είναι υγιεινά και θα πρέπει να αποτελούν υγιεινό μέρος της διατροφής.

Ωστόσο οι ερευνητές ανακάλυψαν ενδείξεις ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε αύξηση του σακχάρου που προκαλείται από τεχνητά γλυκαντικά.

Βλέποντας το προφίλ του βακτηριακού περιεχομένου στο έντερο ενός ανθρώπου, δήλωσε ο ερευνητής, μπόρεσε να τα ομαδοποιήσει με τρόπο που θα μπορούσε να δείξει ποιος θα ανταποκρινόταν και ποιος όχι στα τεχνητά γλυκαντικά.

Ο Elinav πιστεύει ότι στα έντερα των παραπάνω ανθρώπων που εμφάνισαν αυξημένο σάκχαρο, ορισμένα βακτήρια αντέδρασαν στα χημικά γλυκαντικά, απελευθερώνοντας ουσίες που στη συνέχεια προκάλεσαν φλεγμονώδη αντίδραση παρόμοια με αυτή της υπερδοσολογίας ζάχαρης, προάγοντας αλλαγές στην ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιήσει ζάχαρη.

 

Πηγές:
‘’Nature’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Με ποιους τρόπους θα βελτιώσω τη συγκέντρωσή μου
H επόμενη μέρα των βιοδεικτών - Παραδείγματα εξοικονόμησης κόστους
Απογευματινά χειρουργεία