Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι ένα απλό τεστ που συνδυάζει τη σκέψη και την κίνηση μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του αυξημένου κινδύνου για εμφάνιση νόσου του Alzheimer σε έναν άνθρωπο, ακόμα και αν δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια άνοιας.

Οι ερευνητές, από το York University, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν 4 απαιτητικές οπτικοχωρικές και νοητικές- κινητικές εργασίες σε laptop διπλής οθόνης.

Η εξέταση σκόπευε να εντοπίσει την τάση για νόσο Alzheimer σε όσους έχουν νοητικές δυσκολίες παρόλο που δεν εμφάνιζαν εξωτερικά σημάδια της νόσου.

Ο ερευνητής Lauren Sergio, δήλωσε ότι η εξέταση περιλάμβανε μια εργασία που αφορούσε την κίνηση ενός mouse υπολογιστή στην αντίθετη κατεύθυνση ενός οπτικού στόχου στην οθόνη, απαιτώντας από τον εγκέφαλο να σκεφτεί πριν και κατά τη διάρκεια της κίνησης του χεριού. ‘Ετσι ανακάλυψε την πιο έντονη διαφορά μεταξύ της ομάδας όσων είχαν ελαφριά νοητική εξασθένηση και οικογενειακό ιστορικό και των 2 ομάδων ελέγχου.

Ανακάλυψε ότι το 81,8% των συμμετεχόντων που είχαν οικογενειακό ιστορικό νόσου του Alzheimer και όσοι είχαν ελαφριά νοητική εξασθένηση είχαν δυσκολίες στην πιο απαιτητική νοητικά, οπτική, κινητική εργασία.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Journal of Alzheimer's Disease.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of Alzheimer's Disease.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD